Orbán: Szegény ukránok nem nyerhetnek a csatamezőn

Orbán Viktor miniszterelnök már többször is kifejtette, hogy az orosz-ukrán háborúban orosz győzelemre számít, most a katari gazdasági fórumon osztotta meg gondolatait a háborúról.

– Ha megnézzük a valóságot, a számokat, azt, hogy a NATO nem hajlandó csapatokat küldeni Ukrajnába, akkor nyilvánvaló, hogy szegény ukránok nem győzhetnek a csatamezőn – mondta Orbán, aki az orosz inváziót a diplomácia kudarcának nevezte. – Meg kellene állítani a konfliktus eszkalációját és a békéről kellene tárgyalni. Utána pedig egy új európai biztonsági megállapodást kellene kötni Oroszországgal – tette hozzá.

– Mint állam, Ukrajna természetesen nagyon fontos, de hosszabb távon Európa biztonsága a tét – állapította meg Orbán, aki szerint akkor lehet vége a háborúnak, ha az amerikaiak megállapodnak az oroszokkal.

Az eseményről beszámoló The Guardian fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Orbán ezekkel a megállapításaival sokkal közelebb áll Moszkvához, mint az európai szövetségeseihez.

Orbán szavait nem hagyta válasz nélkül Kijev, egész pontosan Oleh Nikolenko külügyi szóvivő.

– A Kreml örülhet: a magyar kormányfő felmentette Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió felelőssége alól. Ugyanezek az európai politikusok tavaly még azt állították, hogy Ukrajnának nincs esélye 72 óránál tovább kitartani. Akkor is tévedtek, és most is tévednek – fogalmazott Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi oldalán, amit az index.hu szúrt ki. Szerinte „azokkal ellentétben, akik azt szorgalmazzák, hogy ellenállás nélkül adjuk meg magunkat az ellenségnek, az ukránok addig fognak harcolni, amíg területüket teljesen fel nem szabadítják az orosz megszállás alól”.

– Ez az egyetlen módja annak, hogy ne csak a békét állítsák helyre Ukrajnában, hanem egész Európa biztonságát is garantálják. Ezért kulcsfontosságú, hogy egyesítsük erőinket annak érdekében, hogy Ukrajnának minden rendelkezésére álljon, ami Oroszország vereségének felgyorsításához szükséges – írta a szóvivő.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/23/orban-szegeny-ukranok-nem-nyerhetnek-a-csatamezon/

Részvény: