Orbán nem megy el a jogállamisági EP-vitára

Ellentétben 2013-mal és 2018-cal, amikor Orbán Viktor személyesen is jelen volt a (Rui Tavareshez, illetve Judith Sargentinihez kötődő) jogállamisági vitákon, ezúttal nemhogy a magyar miniszterelnök nem vesz részt, de senki sem képviseli a magyar kormányt, és nem mondja el annak érveit a témában – így értesült a Magyar Hang az EP Médiaszolgálatától. A lap még a múlt héten megkérdezte a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkártól, Havasi Bertalantól, hogy ki képviseli a magyar kabinetet, ám nem kaptak választ.

Harmadik alkalommal Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus vizsgálta meg a magyar jogállamiság helyzetét, és jelentést készített róla az Európai Parlament számára, melyről szerdán vitáznak az Európai Parlamentben (EP), majd csütörtökön szavaznak is róla.

A Magyar Hang felidézi, hogy a Fidesz politikusai eddig konkrétumokkal nem érveltek a magyar kormány tevékenységét meglehetősen súlyos kijelentésekkel illető, úgynevezett Gwendoline-jelentés (ezúttal a képviselő keresztneve alapján azonosítják be a dokumentumot) ellenében. Az állásfoglalás-tervezet bemutatja, hogy „a magyar kormány […] szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A jelentés szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, és Magyarország többé nem tekinthető teljes demokráciának. A képviselő többek között az alkotmányos és a választási rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségének és az oktatás szabadságának mértékét, a vallási szabadság és a kiszolgáltatott csoportok jogainak helyzetét kifogásolja.

Ugyanakkor nem zajlik majd magyar felszólaló nélkül a jogállamisági jelentés vitája. A lap Strasbourgban tartózkodó tudósítója úgy értesült, hogy Cseh Katalin (Momentum, Renew Europe képviselőcsoport) és Gyöngyösi Márton (Jobbik, független EP-képviselő) is a felszólalók között lesz.

Kiemelt kép: Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/14/orban-nem-megy-el-a-jogallamisagi-ep-vitara/

Részvény: