Orbán: Mi mondjuk meg, ki élhet velünk és ki nem

A magyar kultúra napja alkalmából beszélt arról is, hogy a magyarság megmaradása nem vakszerencse, hanem politikai, katonai és szellemi küzdelmek eredménye.

“A Himnuszt legutóbb öt nappal ezelőtt énekeltem. Álltunk Losoncon, Duray Miklós barátunk ravatalánál, magyarok, szerte a Kárpát medencéből” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Szatmárcsekén, ahol a magyar kultúra napja alkalmából beszélt. Hozzátette: nem búcsú gyanánt énekelték, hanem azért, hogy beemeljék Duray Miklóst az örökkévalóságba és a magyarok pantheonjába.

Orbán szerint ezer éves távlatban sincs másik darabja a magyar kultúrának, amely képes lenne úgy felemelni a szíveket, mint a Himnusz, amely egy műbe sűríti, ami a magyart magyarrá teszi. “Ezért méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja” – fogalmazott. Kiemelte, hogy bár a Himnusz imádság, nem térdepelve, hanem egyenesen, és felemelt fejjel énekeljük.

Orbán szerint a Himnusz arra emlékeztet, hogy jó okunk van a bűnbánatra, de erre nem az a megoldás, hogy eltöröljük a történelmünket. Hozzátette, hogy a magyarság megmaradása nem vakszerencse, hanem politikai, katonai és szellemi küzdelmek eredménye, “erényeink és érdemeink is számosak, vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen”.

A miniszterelnök úgy látja, hogy a magyarok legnagyobb küzdelmünket mindig azért vívták, hogy azok maradhassanak, akik, és úgy élhessenek, ahogy akarnak. Szerinte a brüsszeli bürokraták liberális világpolgárrá akarnak nevelni minket, de nem tudnak csapdába csalni azok a szirén hangok, hogy álljunk a történelem jó oldalára. “A magyarok megtanulták, hogy a történelem jó oldalát azok a nagyhatalmak határozzák meg, akik felülkerekednek, őket pedig nem érdekli, hogy mi a történelem jó oldala a magyaroknak” – mondta.

“Mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt, ki élhet velünk és ki nem. Mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal. Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások. Ezt a másságot a magyar kultúra adja, amelynek ma van az ünnepnapja” – tette hozzá.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230122_Orban_Mi_mondjuk_meg_ki_elhet_velunk_es_ki_nem

Részvény: