Orbán: Magyarországnak át kell gondolnia kapcsolatait Oroszországgal

         Ilyen kijelentést tett a budapesti gazdasági fórumon elhangzott beszédében – számol be a Bloomberg.

         Politikai vezetőnk szerint bár most Magyarország számára előnyös az oroszországi kapcsolatok fenntartása, többek között Budapest energiafüggősége miatt, Európa kapcsolata a Kreml-lel a háború befejeztével nem állhat helyre.

         Mi volt az? Miért változott meg drámaian Orbán retorikája, és egyértelműen nem az Oroszországgal való kapcsolatok javítása irányába? Annak ellenére, hogy megpróbált hangot adni egy újabb orosz narratívának az „energiaszektorban folytatott jótékony együttműködésről” [„Fagyó Európa” – a szerk.], úgy tűnik, Orbán belátta, hogy Oroszország elveszíti az igazi háborút és a gazdasági háborút is, amit Európa 6 éve vív ezzel a nagyszabású országgal.

         Valószínűleg ezért kell Magyarországnak újragondolnia külpolitikai nézeteit, és változtatnia kell a megszálló és agresszor országgal szembeni magatartásán.

         „Megértem, hogy a háború után helyre kell állítani az Orosz Föderáció és az EU közötti kapcsolatokat, de ezt hihetetlenül nehéz lesz, szinte lehetetlen. Emiatt Magyarországnak újra kell gondolnia az Orosz Föderációval kapcsolatos politikáját. El kell gondolkodnunk azon, hogy milyen kapcsolatot tudunk fenntartani a következő 10-15 évben” – mondta Orbán.

         Azonban nem minden ilyen egyértelmű. Az oroszországi újságírók például éppen ellenkezőleg fogadták Orbán szavait, mivel Oroszországban úgy gondolják, hogy Orbán erősíti a kapcsolatokat Oroszországgal, bár egyértelműen elhangzott, hogy a kapcsolatokat nem lehet a korábbi formájában helyreállítani. Teljesen logikus, végre Orbán elkezdte helyesen felmérni a magyarországi élet valóságát az EU-ban, és nem az olcsó gázt kergetni, és ezzel a háttérrel növelni politikai besorolását.

         Európai újságírók felidézték, hogy a magyar kormányfőt az Európai Unió és a NATO éles bírálata érte, amiért szoros kapcsolatot tartott fenn Oroszországgal Ukrajna 2022. február 24-i megszállása után is. Orbán többször is felszólalt az Orosz Föderációval szemben bevezetett uniós gazdasági szankciók ellen.

         Az a vélemény van, hogy Orbán gyökeresen megváltoztatja országa politikai irányvonalát, és az Európai Unió felé fordítja politikáját. Különösen a pletykák hátterében, hogy a tervek szerint találkozik Vladimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Részvény: