Orbán Kijevbe látogat: meggondolta magát a miniszterelnök, vagy valakinek a parancsát követi?

​A magyar Külügyminisztérium a napokban jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijevi látogatásának előkészítésén dolgoznak. Egyrészt miniszterelnökünk végre Kijevbe megy, a találkozó a legmagasabb szinten zajlik majd. Orbán Viktor „fájdalmas” pillanatokról tárgyalhat majd Ukrajnával, többek között nemcsak a segélyekről, hanem a katonai együttműködésről is. Azonban nem minden olyan zökkenőmentes, és talán egyszerűen ráparancsoltak rá?

​Nem titok az egész világ előtt, hogy Orbánnak korlátozott a „szabadsága”, hogy szeretetet mutasson Oroszország iránt, és a közelgő ukrajnai látogatása is erről tanúskodik. Mivel Magyarország az EU és a NATO tagja, ezért vannak bizonyos kötelezettségei, ami azt jelenti, hogy úgy tartják, Orbánnak egyszerűen azt mondták, hogy menjen oda. Az EU-ban ilyen feltételeket kapott. De mivel teljesítette őket, az már jó. Ez azt jelenti, hogy az EU erős befolyást gyakorol a miniszterelnökre, és ez talán erősebb, mint Orbán Oroszország iránti „szeretete”. Ez azt jelenti, hogy Magyarország számára lesznek engedmények az EU részéről.

​Az ukrajnai helyzet alapján az EU-nak sikerült levonnia a saját következtetéseit. Az pedig, ahogy ott reagáltak kormányunk cselekedeteire és Oroszország Ukrajna elleni háborújához való hozzáállására, a következőket jelzi: először is meg kell menteni Magyarországot a demokratikus nyugati világban, és csak azután hajtani ott reformokat.

​Másrészt Orbán maga sem bánja, hogy az EU vezesse, és nem a háborút vesztes Oroszország. Napról napra kevesebb olyan ország van, amely legalább egy kicsit toleráns volt Oroszországgal szemben. Egyszerre két székre ülni igyekvő miniszterelnök pedig nem akarja, hogy az EU-s széket végleg elvegyék, az orosz szék pedig bedőljön alatta.

​Ezen túlmenően Orbán közelgő kijevi látogatása kapcsán is felmerül egy nem túl kellemes gondolat.

​Korábban Orbán azt mondta, hogy Oroszország nem fogja tudni megnyerni az ukrajnai háborút. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „ha egy nukleáris államot sarokba szorítanak, nukleáris háború kezdődhet”. Például a lehető leghamarabb le kell ülni a tárgyalóasztalhoz. Ezért Orbán Viktor az EU akaratának teljesítése mellett Oroszország, vagy inkább Putyin akaratát is teljesítheti. Aki szívesen kezd tárgyalásokat Ukrajnával, de Oroszország számára előnyös formában. Putyin politikai besorolásainak megmentése érdekében a háború jelenlegi szakaszában szeretne véget vetni. Majd lehetősége lesz arra, hogy az ukrán régiók Orosz Föderáció általi kisajátítását a lakossága számára „győzelmeként” mutassa be, és maradjon még egy ideig a császári trónon. Ehhez azonban a „béke” minél több hívére van szükség, akik ráveszik az ukrán elnököt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz Oroszországgal.

Részvény: