Orbán gratulált a békés választáshoz a csádi elnöknek, aki véres harcok után kapott 61 százalékot

Orbán Viktor gratulált miniszterelnök Mahamat Déby régiúj csádi államfőnek megválasztása alkalmából. A magyar miniszterelnök X-en közzétett levelét a Telex.hu találta meg:

Déby a hétvégén lezárult elnökválasztáson a voksok 61,3 százalékával nyert, míg fő ellenfele, egykori kormányfője, Succès Masra 18,53 százalékot kapott a BBC News szerint. Débyt 2021 áprilisában emelte államfői rangra a hadsereg, miután apja, Idriss Déby Itno meghalt az ország északi részén zajló, lázadók elleni harc közben. Azóta ígérgette a katonaivá vált kormányzat választások megtartását, és a visszatérést a polgári rendszerhez.

Bár Orbán békésnek írta le a választást, arról még az MTI is megemlékezett néhány hete, hogy véres harcok dúltak az országban. Március közepén legalább 22-en meghaltak az ország északi részén a kormányerők és a Front a Változásért és Egyetértésért Csádban (FACT) nevű lázadószervezet közötti összecsapásokban. A hadsereg tájékoztatása szerint a harcok az ország Nigerrel és Líbiával közös határ menti térségeiben törtek ki, és öt katona, valamint legalább 17 lázadó vesztette életét. MTI szerint Csádban mintegy 20 aktív lázadószervezet működik. Déby apját is a FACT csapatai ölték meg.

A harcokról érkező hírek azért érdekesek, mert éppen Csádot nézte ki a magyar kormány, hogy katonai missziót telepítsen Afrikába.

Januárban derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kabinetjében éppen ennek a missziónak az előkészítésén dolgozott. A Direkt36 és a francia Le Monde szerzett bizonyítékokat az Orbán fiú az afrikai útjairól, többek között arról, hogy tavaly decemberben nagyfokú titoktartás közepette Szijjártó Péter külügyminiszter delegációjának tagjaként ott volt a csádi elnöki palotájában lefolytatott tárgyalásokon is.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/05/13/csad-orban-viktor-gratulalt-bekes-valasztashoz-mahamat-deby/

Részvény: