Olyan gyorsan menekülnek az oroszok, hogy az ukránok a hátrahagyott fegyvereiket tudják ellenük használni

Groteszk módon így az ukránok egyik legnagyobb fegyverbeszállítója pont Oroszország.

„Aki fegyvert szállít Ukrajnának, közvetlen konfliktusba keveredik Oroszországgal” – mondta Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke. Úgy tűnik, hogy Oroszországnak most szembe kell néznie önmagával is, ugyanis akaratukon kívül ők lettek az egyik legnagyobb fegyverbeszállítói Ukrajnának.

Az Oryx katonai elemző oldal adatai alapján, jóval nagyobb mennyiségű szovjet vagy orosz, működőképes nehézfegyverzetet zsákmányoltak az ukránok, mint amennyit amúgy nyugatról kaptak. Az Oryx elemzői szerint az ukrán fegyveres erők 460 orosz tankot (320-at a más országok szállítottak), 92 önjáró löveget, 448 gyalogsági harcjárművet (210-et más országoktól), 195 páncélozott harcjárművet (negyvenet a segítségnyújtó országoktól), valamint 44 rakétarendszert (hetvenet más országoktól) kaptak. Fontos megjegyezni, hogy ez a gyűjtés csak azokat az eszközöket tartalmazza, amelyekről fényképes bizonyítékok láttak napvilágot.

A sok kiégett roncs mellett jelentős mennyiségű a még működő, hátrahagyott fegyverzet© Földes András

Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűség szerint jóval több szovjet vagy orosz harcjárműhöz jutott az ukrán hadsereg, mint amennyi fentebb fel van sorolva. „Annyi trófeánk van, hogy azt sem tudjuk, mit kezdjünk velük” – mondta Ruszlan Andrejko, a Kárpát-Szics zászlóalj vezérkari főnök-helyettese, hozzátéve:

gyalogzászlóaljként indultunk február végén, most pedig egyfajta gépesített zászlóalj leszünk. Lassan ott tartunk, hogy minden katonámnak adhatnék egy harcjárművet.”

A megjegyzés persze egy kicsit erős, hiszen az ukránok bár összegyűjtik az elhagyott orosz nehézfegyvereket, de ezek nagyrészét csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják használni, ugyanis nincsenek hozzájuk alkatrészeik, így sokszor kénytelenek improvizálni, hogy használhatóvá tegyenek egy-egy orosz harcjárművet.

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetője azt mondta, hogy a nehézfegyvereket a logisztikai parancsnokságra gyűjtik össze, és azokat, amelyek használhatóak vagy használható állapotba lehet hozni, szétosztják a harcoló alakulatok között. Ez egyébként hatalmas feladat elé állítja a logisztikai csapatokat, ugyanis sokszor nem egyszerű ezeket az eszközöket begyűjteni. A „begyűjtők” között egyébként nagy a verseny abban, hogy mely csapatok tudják a leggyorsabban behozni a legértékesebb trófeákat, amit a logisztikai parancsnokság fel is jegyez és megjutalmaz.

Az oroszok egyébként nem csak a nehézfegyverzetüket felejtik ott az elhagyott harctéren, hanem rengeteg kézifegyvert, jellemzően AK-74-eseket és AK-12-eseket(!) is, amelyeket előszeretettel használnak az ukránok. Mindezek tetejébe, legalábbis a harctéri fotók tanúsága szerint, megszámlálhatatlanul sok lőszert, lövedéket és rakétákat is otthagynak az oroszok a feladott harcálláspontjaikon. A nagyobb szerzeményekkel ellentétben, ezeket általában szétosztják „a becsületes megtaláló” alakulatok között.

Ha az oroszok vesszőfutása, így folytatódik Ukrajnában, akkor Oroszországnak köszönhetően, épp az egyik céljával ellentétes hatást válthat ki. Demilitarizálás helyett alaposan felfegyverezheti Ukrajnát Putyin serege, ezzel létrehozva a legharcedzettebb és legütőképesebb katonai erőt Európában.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221006_orosz_ukran_haboru_hatrahagyott_orosz_fegyverek

Részvény: