Olasz maffia: Több mint 150 embert tartóztattak le Európa-szerte

Több mint százötven embert tartóztattak le Németországban, Spanyolországban és Olaszországban szerdán, egy befolyásos olasz maffiacsoport ügyében – számolt be a Sky News. A letartóztatások egy három éve tartó nyomozás végére tesznek pontot.

Az olasz és belga nyomozók a híradás szerint a ’Ndrangheta elnevezésű maffiacsoport feltételezett tagjait huszonöt tonna kokain csempészésével gyanúsítják, amit 2019 októbere és 2022 januárja között hajthattak végre. A bűnözői csoportot emellett azzal is gyanúsítják, hogy több mint huszonkétmillió eurót igyekeztek tisztára mosni illegális számlaműveletekkel az olaszországi Calabria, Belgium, Hollandiába és Dél-Amerika között.

Az ’Ndrangheta maffiacsoport központja a dél-olaszországi Calabria régióban található, és ma már a Cosa Nostrát megelőzve Olaszország legerősebb maffiacsoportjává vált. Így jelenleg ez a világ leggazdagabb szervezett bűnözői csoportja.

Az olasz csendőrség helikopteres támogatással száznyolc letartóztatást hajtott végre az ország különböző városaiban – idézi a hatósági közleményét a Sky News.

Németországban több ezer rendőr vett részt házkutatásokban, és több tucat gyanúsítottat őrizetbe vettek szerdán a kora reggeli órákban. A Németországi letartóztatásoknak köszönhetően Bajorországban négy ember , Észak-Rajna-Vesztfáliában tizenöt ember került rácsok mögé, a délnyugat-németországi Rajna-vidék-Pfalz tartományban pedig további tíz fő.

A német rendőrség – mint kiderült – több mint tíz helyszínen, köztük lakásokban és irodákban is lefoglalt potenciális bizonyítékokat.

Két gyanúsítottat, akik ellen a nyugati Saar-vidéken nyomoztak, Olaszországban tartóztattak le. A rendőrség nem azonosította őket, csak annyit közölt, hogy az egyikük 47 éves, a másik 25 éves. Genovában a rendőrség utasítására további tizenöt embert vettek őrizetbe.

A letartóztatottakat egyebek mellett maffiavádakkal, kábítószer- és fegyverkereskedelemmel, valamint pénzmosással hozták összefüggésbe. Az olasz hatóságok által közzétett fotókon fegyverek, kábítószerek és nagy mennyiségű készpénz látható – ezeket a razziák során foglaltak le.

Németországban a gyanúsítottakat egyebek mellett pénzmosással, bűnszövetségben elkövetett adócsalással, üzletszerűen elkövetett csalással és kábítószer-csempészettel vádolják – áll a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományi bűnügyi hivatal közleményében.

A dél-spanyolországi Malagában is letartóztattak egy férfit az összehangolt nyomozás részeként – tudatta a spanyol rendőrség, de további részleteket nem közöltek.

Az összehangolt nyomozásban németországi, belga, franciaországi, olaszországi, portugáliai és spanyolországi nyomozók vettek részt – közölték a német ügyészek és az állami rendőrség.

Az olaszországi Regio Calabria városának bűnüldözői sajtóközleménye szerint Belgiumban, Franciaországban, Portugáliában és Romániában is adtak ki elfogatóparancsokat.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/03/olasz-maffia-razzia-olaszorzag-nemetorszag-rendorseg/

Részvény: