Olajország valutáját ütik úgy, mint forintot

A kanadai dollár (a szlengben a loonie) árfolyama a múlt héten közel két éve nem látott mélypontra esett, ami további nyomást gyakorolt a magas infláció és a globális recesszió lehetősége miatt már amúgy is szorongatott Kanadára.

Akanadai dollárral 75,27 amerikai centért kereskedtek pénteken, egy ponton közel kétéves mélypontra, 75,15 amerikai centre esett a nap folyamán korábban. Kanada valutájának papíron szárnyalnia kellene: az ország ugyanazon nyersanyagokat exportálja, mint Oroszország, a nyugati szankciók miatt pedig új piacokat is szereztek maguknak. Péáldul az orosz olajat gyakran pótolják kanadai termékekkel.

Csakhogy a Világbank csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy 2023-ban globális recesszió felé fordulhat a világ, mivel a központi bankok az inflációra reagálva egyszerre emelik a kamatlábakat – ami tartós károkat okozhat a feltörekvő és fejlődő gazdaságoknak. Például jelentősen drágábbá válhatnak az élelmiszerek, ami miatt az ENSZ arra figyelmeztet, hogy akár 345 millió embert is fenyegethet az éhínség – összegezte a kockázatokat a CTV News.

Elemzők szerint az amerikai dollárt általában biztonságos menedéknek tekintik a volatilitás idején, a befektetők amerikai kötvényekben parkoltatják a pénzüket, ami viszont felhajtja a valuta értékét. A kanadai dollár alacsony értéke így leginkább az amerikai dollár erősödésének köszönhető. Viszont a loonie gyengülése hatással lehet az élelmiszerárakra is, amelyek az infláció miatt szintén magasak maradtak.

Az importőrök jobban fogják érezni a gyengébb kanadai dollár fájdalmát, mint az exportőrök, akiknek lendületet adna, ha termékeiket amerikai valutában adnák el. 

A Bank of Canada ebben a hónapban 3,25 százalékra emelte az irányadó kamatlábat, ami egyike a számos idei emelésnek, amelyet más központi bankok is alkalmaztak az infláció lassítására irányuló stratégia részeként.

Forrás:https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/kanadai-dollar-gyengules-valuta-devizapiac.759968.html

#kanada #dollár #valuta #devizapiac #gyengülés #tőzsde

Részvény: