Olajársapka, olajembargó

Életbe lépett hétfőn a 60 dolláros olajársapka, amit az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország is jóváhagyott szombaton. Ezzel egy időben élesedett a hatodik szankciós csomag is, ami megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az Európai Unióba, de átmeneti kivételt biztosít azoknak az uniós tagállamoknak, amelyekhez csővezetéken érkezik a kőolaj.

Előbbi intézkedés blokkolja, hogy az oroszok az EU-n kívül bárhol a világban 60 dollárnál drágábban tudjanak olajat, illetve finomított termékeket eladni bárkinek. Az EU nem egyedül döntött erről a mostani szankcióról, hanem a G7 országok is így tettek már, és mivel a nyugati hatalmak kezében van a globális hajóbiztosítási és pénzügyi szolgáltatási piac szinte teljes egésze, így valójában ezen az ágon keresztül tudják blokkolni azt, hogy az oroszok 60 dollár feletti árbevételt tudjanak hordónként realizálni.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az olajársapkát azonnal megérzik majd az oroszok, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez nem igaz, mert az orosz olaj hordónkénti ára 52 dollár körül mozog most, tehát alacsonyabb, mint a megszabott felső korlát.

Nem mondható komoly döntésnek egy ilyen limit, mert kényelmesen kigazdálkodható a terrorista államnak. Idő kérdése, és erősebb eszközökhöz kell majd nyúlni

– fogalmazott.

Alexander Novak orosz miniszterelnök-helyettes úgy kommentálta a fejleményeket, az ársapka sérti a szabad kereskedelemre vonatkozó szabályokat.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/05/oroszorszag-ukrajna-haboru-olajszankciok-olajarsapka-olajembargo/#olajarsapka-olajembargo

Részvény: