Októberben születhet döntés az ápolóbérekről

A héten egyeztetett egymással a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a szakdolgozói bérekről. A FESZ úgy véli, hogy Takács Péter elkötelezett a változások mellett.

Ahét elején egyeztettek az egészségügyi szakdolgozók képviselői az egészségügyért felelős államtitkárral az ápolói bérekről – közölte a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ). Mint írják a terv szerint október közepén kerülhet a kormány elé az egészségügy fejlesztésének területe, beleértve a szakdolgozói bérek koncepcióját és a szakszervezetek béremelési javaslatát.

Mint írják: Takács Péter államtitkárhoz azért mentek, hogy tájékozódjanak és elősegítsék, hogy minél hamarabb kedvező döntés születhessen az ösztönzőbb, arányosabb bérekről, valamint a nehezebb és több munka és a szakmai tapasztalat és tudás elismeréséről. A jelenlegi bérek rendkívül alacsonyak, és van számos terület, mint az intenzív terápia, a traumatológia pszichiátria, a krónikus osztályok szakdolgozói terhelése, ami még a többihez képest is kiemelt bérezést érdemel.

Nemcsak az sürgősségi betegellátó osztályokon (SBO-n) indokolt a magasabb pótlék, hanem számos más területen is, ahol extrém a terhelés.

A FESZ szerint Takács Péter is úgy gondolja, csökkenteni kell az orvosok és szakdolgozók közti bérfeszültséget, egyes területek kiemelést érdemelnek.

Ha a kormány októberben elfogadja a javaslatokat, akkor kerülhet sor a részletszabályok meghatározására és a FESZ abban bízik, hogy az államtitkárság számít a tapasztalataikra.

Kiemelték: az államtitkár elkötelezett a változások mellett, és a javaslatok között sok olyan szerepel, mint a bérarányok helyreállítása, pótlékok emelése, egyes területek kiemelése, a tudás a tapasztalat magasabb szintű elismerése, a szakképzés megreformálása.

Egyetértés volt abban is, hogy aki nyugdíj mellett dolgozik minden olyan juttatás jár neki, ami akkor is járna, ha nem dolgozna például plusz egy havi nyugdíj vagy nyugdíjprémium.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/allamtitkarnul-egyeztettek-az-apolok-a-berekrol.760539.html

Részvény: