Obama: Figyelembe kell venni annak a veszélyét, hogy az orosz-ukrán konfliktus átfordul egy orosz-amerikai/NATO konfliktusba

A Pod Save America nevű podcastműsornak adott nagyinterjút Barack Obama korábbi amerikai elnök – a beszélgetést a Mandiner szemlézte. A volt elnök szerint „rendkívüli, amit az ukrán emberek elértek, és ez nem csak a katonák bátorságára, hanem az egész nemzetre vonatkozik, amely mozgósította magát a rendkívüli helyzetben és óriási áldozatokat hoz.” Volodimir Zelenszkijről elmondta, hogy felnőtt a kihíváshoz, „úgy, ahogy nem is következett volna feltétlenül az életrajzából”.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem az Egyesült Államok dolga megmondani az ukránoknak, hogy meddig harcoljanak, milyen kompromisszumokat kössenek. „Nekünk, mint szövetségeseinknek, az a fontos, hogy támogassuk őket pénzügyileg, katonailag és a hírszerzéssel” – jelentette ki.

Barack Obama hozzátette: „Nekünk ugyanakkor világosan és őszintén kell beszélnünk velük arról, mit tehetünk meg és mit nem. Vannak határvonalak, amikről döntenünk kell az Egyesült Államok és a NATO részéről: figyelembe kell venni annak a veszélyét, hogy az orosz-ukrán konfliktus átfordul egy orosz-amerikai/NATO konfliktusba.

OROSZ ELNÖKI SAJTÓSZOLGÁLAT / RIA-NOVOSZTYI / EPA / MTI

A volt elnök azt mondta, hogy most már magánemberként nem jut hozzá a hírszerzési információkhoz, így nem akarja megmondani, hol vannak a határvonalak; de arra figyelmeztetett, hogy amikor a fegyverszállításról döntenek, akkor „megfontoltan kell végiggondolni, hogy hol végződik a védelem és hol kezdődik a támadás”.

Obama így folytatta:

Ami miatt a legjobban aggódom, az a Fehér Ház és a Kreml közötti kommunikációs kapcsolatok állapota, amik rég nem voltak ilyen gyengék.

Még a hidegháború legrosszabb időszakaiban is megvolt a képesség arra, hogy felvegyék a telefont és diplomáciai úton küldjenek jelzéseket. Nagyon sok minden elromlott, és nem gondolom, hogy ez a mi kormányzatunk hibája.”

A volt amerikai elnök hozzátette: a mostani orosz rezsim minden korábbinál centralizáltabb, elszigeteltebb és elzárkózóbb. „Azt hiszem, Putyin annyira magához vette a döntéshozatalt, amilyent a szovjet korszak óta nem láttunk, ami veszélyekhez vezet. Megoldásokat kellene találnunk ahhoz, hogy a kommunikációnkat újra kiépítsük, ez szerintem fontos.”

A képen Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tart, mielőtt megkezdődik a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 vezetői törökországi találkozójának munkaülése Antalyában 2015. november 15-én.

Forrás: https://24.hu/kulfold/2022/10/18/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-oktober-18/#obama-figyelembe-kell-venni-annak-a-veszelyet-hogy-az-orosz-ukran-konfliktus-atfordul-egy-orosz-amerikai-nato-konfliktusba

Részvény: