Nyugat-Ukrajnában találkozik Erdogannal és Zelenszkijjel az ENSZ főtitkára

A csütörtöki csúcstalálkozón a zaporizzsjai atomerőmű helyzete, és a háború lehetséges lezárási forgatókönyvei lesznek terítéken. Az ukrán hírszerzés szerint hamarosan kiéleződhet a helyzet valamennyi ukrán frontvonalon.

Négyszemközt is tárgyal csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel António Guterres ENSZ-főtitkár – írja az MTI a Jevropejszka Pravdára hivatkozva.

Guterres szerda délután érkezett meg a magyar határtól 270 kilométerre fekvő Lviv városába. A csütörtöki csúcstalálkozón Zelenszkij mellett Recep Tayyip Erdogan török elnök is részt vesz. Az ENSZ közösségi oldalán is beszámolt Guterres látogatásáról.

A szervezet főtitkára a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetről, valamint a háború befejezésének politikai megoldási lehetőségéről tárgyal Zelenszkijjel. Az ENSZ javasolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége Kijevből látogasson el a zaporizzsjai atomerőműbe, Oroszország szerint viszont bármely misszió, amely az ukrán fővároson keresztül akar odajutni veszélynek teszi ki magát.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalatnál válsághelyzeti központot hoztak létre a kormány és a minisztériumok képviselőiből, hogy a zaporizzsjai atomerőműben történő esetleges veszélyhelyzet esetén megtegyék a szükséges lépéseket. „Létrehoztunk egy válságközpontot az Enerhoatom bázisán. Megvannak a megfelelő eljárások a működésére. Ebben a központban minisztériumok, osztályok, intézmények széles köre vesz részt, ott zajlik a teljes koordináció. A hét minden napján, 24 órában működik, és online nyomon tudjuk követni az atomerőmű körüli helyzetet” – mondta Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter.

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter szerint amíg a nukleáris létesítmény orosz csapatok ellenőrzése alatt áll, a környező területeket veszély fenyegeti. „Hadd emlékeztessek mindenkit, hogy ez Európa legnagyobb atomerőműve. Itt minden incidens veszélye megsokszorozódik” – mondta.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálatának képviselője egy tévéműsorban elmondta: információik szerint hamarosan erőteljesen kiéleződik a helyzet valamennyi ukrán frontvonalon. „Visszavonulásról és arról, hogy Oroszország kivonja csapatait Ukrajna területéről, egyelőre nem állnak készen a tárgyalni, Ukrajna viszont felszabadítja az ellenség által elfoglalt összes területét. A közeljövőben minden fronton nagyon éles események lesznek. Nem csak bizonyos dátumokhoz való kötődésről van szó – mostanában sok szó esik Ukrajna függetlenségének napjáról (augusztus 24.) -, bár természetesen ezt a tényezőt is figyelembe kell venni” – mondta Juszov. 

Forrás: https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/zelenszkij-erdogan-ensz-ukrajna-haboru.758121.html

#ukrajna #ensz #antónio_guterres #recep_tayyip_erdogan #volodimir_zelenszkij #lviv #atomerőmű #háború

Részvény: