Nukleáris zsarolás az Oroszországból: folytatódik és folytatódik

Az Orosz Föderációban a Kül- és Védelmipolitikai Tanács vezetője, Szergej Karaganov, valamint a Carnegie Alapítvány moszkvai kirendeltségének volt vezetője, Dmitrij Trenin az állam vezetésének javasolták, hogy  indítson nukleáris csapásokat Ukrajna és partnerei ellen.

Az orosz “értelmiségi elit” elveszti a józan ész és az erkölcsi irányvonalak maradványait – ez a Putyin által létrehozott totalitárius társadalom következménye. Eközben Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök azt mondta, hogy az ország már megkezdte a nukleáris fegyverek fogadását az Orosz Föderációtól – állítása szerint azok háromszor erősebbek, mint a Hirosimára és Nagaszakira ledobott bomba.

Erről mesélt az Olga Szkabejeva orosz propagandistának adott interjújában .

A diktátor azt mondta, hogy azt követelte Putyintól, hogy adjon át nukleáris fegyvereket Fehéroroszországnak, és ezek egy részét már telepítették az országban. “Követeltem Putyintól, hogy adják vissza nekem az atomfegyvereket. Nem kell stratégiai, a taktikai bőven elég. Kaptunk rakétákat és bombákat az Orosz Föderációtól – háromszor erősebb bombát, mint amilyen Hirosimában és Nagaszakiban volt. Egymillió ember fog azonnal meghalni tőle, Isten ments, hogy ezt a fegyvert használjuk” – mondta.

Megjegyezte, hogy amikor az összes beígért nukleáris fegyvert átszállítják Fehéroroszországba, azokat az ország egész területén tároló létesítményekben helyezik el. Szkabejeva kérdésére, hogy Fehéroroszország “szükség esetén” használja-e, Lukasenko megjegyezte, ha szükséges, “nem probléma valamiféle sztrájkról megállapodni az Orosz Föderációval”.

Az Orosz Föderáció “szakértői” megértik, hogy a jelenlegi rendszerben Oroszország soha nem fogja megnyerni a háborút, ezért azt javasolják, hogy kockáztassák meg az utolsó – nukleáris érv alkalmazását. A nukleáris fegyverek feltételezett alkalmazása – a Budapesti Memorandum és minden nemzetközi egyezmény megsértésével – elkerülhetetlenné és gyorssá teszi Oroszország végét.

Azzal, hogy nukleáris fegyvereket telepített Fehéroroszországba, Oroszország és Fehéroroszország megsértette az atomsorompóról szóló nemzetközi szerződést. Ráadásul az ilyen cselekményekkel Oroszország megsérti a Budapesti Memorandum Fehéroroszországra vonatkozó rendelkezéseit. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának továbbra is erre a kérdésre kell összpontosítania. Ezt a Litván Köztársaság ENSZ-képviselője, Ritis Paulauskas nyilatkozta Guildhall kommentjében.

“Május 25-én Oroszország és Fehéroroszország védelmi miniszterei aláírták azokat a dokumentumokat, amelyek meghatározzák az orosz “nem stratégiai nukleáris fegyverek” Fehéroroszország területén található speciális tárolóba helyezésének eljárását. Bármilyen típusú nukleáris fegyver Fehéroroszországban való elhelyezése ellentétes Oroszország és Fehéroroszországnak az atomsorompó-szerződés szerinti nemzetközi kötelezettségeivel. Különösen az Ukrajna biztonsági garanciáiról szóló 1994. évi Budapesti Memorandum súlyosan megsértésével Oroszország megsértett egy hasonló, a Fehéroroszországnak nyújtott biztonsági garanciákról szóló memorandumot is. A budapesti memorandum kötelezte Fehéroroszországot, hogy számoljon fel minden atomfegyvert a területén. Arra is kötelezte Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Fehéroroszország nukleáris mentességét” – mondta Litvánia képviselője.

Oroszország számára a legjobb és biztonságosabb út, ha felismeri Putyin kalandjának összeomlását, elfogadja az ukrán békefeltételeket, és további erőfeszítéseket tesz a bűnösség kiengesztelésére és az okozott károk megtérítésére.

Ezért a NATO-országok védelmi minisztériumainak vezetői megvitatják az orosz nukleáris fegyverek fehéroroszországi elhelyezésének kérdését és egyéb kapcsolódó biztonsági kérdéseket.

Ezt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mondta egy brüsszeli tájékoztatón. A NATO-főtitkár megjegyezte, hogy a miniszterek ülést tartanak az Észak-atlanti Szövetség nukleáris politikájáért felelős Nukleáris Tervezési Csoporttal.

“Továbbra is megfigyeljük Oroszország vakmerő nukleáris retorikáját. Moszkva csak az elmúlt néhány hónapban függesztette fel részvételét a stratégiai támadófegyverekről szóló szerződésben, és úgy döntött, hogy nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországban” – szögezte le Stoltenberg.

Az orosz nukleáris fegyverek bevetésével Fehéroroszország egyre inkább beépül Oroszország katonai terveibe. Putyin és Lukasenko tovább eszkalál. Nukleáris retorikájuk és tetteik veszélyesek és felelőtlenek. A Biztonsági Tanácsnak és más érintett nemzetközi testületeknek továbbra is erre a kérdésre kell összpontosítaniuk.

A nukleáris forgatókönyv orosz “értelmiségiek” általi nyilvános megvitatása jelzés, amely határozott válaszlépést kér a Nyugattól az agresszor államra nehezedő nyomás fokozása érdekében. A nukleáris fenyegetés elleni küzdelem az ENSZ és a NATO létének elsődleges feladata.

Részvény: