Nukleáris terrorizmus a dél-ukrajnai atomerőmű elleni támadás az Enerhoatom szerint

Az ukrán Enerhoatom vállalat nukleáris terrorizmusnak nevezte a dél-ukrajnai atomerőmű elleni hétfői támadást, írja az MTI. A Mikolajiv megyei Juzsnoukrainszk város közelében lévő létesítményben egy orosz rakéta négy méter széles krátert robbantott ki, megrongálva a közeli ipari berendezéseket, de nem találta el a létesítmény három reaktorát. A rakéta a reaktoroktól mintegy 300 méterre csapódott be, számolt be az ukrán atomerőműveket működtető vállalat, amely szerint a reaktorok rendben működnek, és egyetlen alkalmazott sem sérült meg.

A csapás közelsége azonban felerősítette azokat a félelmeket, hogy Oroszország közel 7 hónapja tartó ukrajnai háborúja sugárkatasztrófát okozhat

– írta jelentésében az AP amerikai hírügynökség. Az atomerőmű Ukrajna második legnagyobb ilyen létesítménye a zaporizzsjai után, amely többször is tűz alá került.

A dél-ukrajnai erőművet is magában foglaló ipari komplexum a fővárostól, Kijevtől mintegy 300 kilométerre délre, a Déli-Bug folyó mentén fekszik. A támadás miatt ideiglenesen leállt egy közeli vízerőmű, és több mint száz ablak kitörött a komplexumban, közölték az ukrán hatóságok. Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) közlése szerint három áramvezeték leoldott, de később visszakapcsolták őket.

Az ukrán védelmi minisztérium egy fekete-fehér videót tett közzé, amelyen az látható, amint hétfőn, röviddel éjfél után egymás után két nagy tűzgömb jelenik meg, majd izzó szikraeső következik. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a támadást.

Mint az AP hírmagyarázatában írta, az áramra a szivattyúk működtetéséhez van szükség, amelyek hűtővizet juttatnak a reaktorokba, megakadályozva a túlmelegedést és  a legrosszabb esetben sugárzást okozó nukleáris üzemanyag-olvadást.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/20/orosz-ukran-haboru-elo-kozvetites-percrol-percre-2022-09-20/#nuklearis-terrorizmus-a-del-ukrajnai-atomeromu-elleni-tamadas-az-enerhoatom-szerint

Részvény: