Novák Katalin: Nem vállaltuk, hanem örököltük az orosz energiahordozóknak való kitettséget

Európa nélkül nincs magyar jövő, ahogy Magyarország nélkül sincs európai jövő – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Önálló, szuverén, felnőtt nemzet vagyunk, értékekkel és érdekekkel – jelentette ki az államfő a Portfoliónak adott interjújában.

Uniós politika
A Magyarország és az Európai Unió közötti kapcsolatról kijelentette: Magyarország nem egyszerűen nyugat-orientált, hanem a Nyugat szerves és elidegeníthetetlen része már legalább ezer éve.

Azt is mondta, hogy nem örül az Európai Bizottság és a magyar kormány közti kötélhúzásnak, de azzal egyetért, hogy az ország szuverenitását meg kell védeni. Kiemelte, hogy ugyanazt a teljes jogú tagságot és tiszteletet követeljük a magyaroknak, mint amely bármely alapító vagy később csatlakozó ország polgárainak jár.

Az lenne a jó, ha végre vissza lehetne térni a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez. Ez bizony kompromisszumokat igényel
– hangsúlyozta.

Az államfő véleménye szerint az EU az elmúlt évtizedben inkább gyengült, mint erősödött. Elveszítette az Egyesült Királyságot, a külpolitikai érdekérvényesítés terén, demográfiailag és versenyképességi szempontból is lemaradt az Egyesült Államok és Ázsia mögött:

Miközben kialakulóban van egy új világrend, Európa megfeledkezett a közös stratégiai gondolkodásról, ideológiai kérdéseket helyezett a középpontba. Fel kell ébrednünk.

A háborúról
Az orosz–ukrán háborúról kifejtette, hogy Ukrajna lerohanásával Vlagyimir Putyin átlépte a Rubicont, és bár a háború nem a mi szövetségi rendszerünk ellen zajlik, mégis itt van a közvetlen szomszédunkban, ráadásul egy olyan országot ért támadás, ahol nagyszámú magyar közösség él és küzd a megmaradásért – hangsúlyozta.

Az energiabiztonságról
Novák Katalin szerint el kell érni, hogy Európa független, önellátásra képes, gazdaságilag erős, biztonságos, saját védelmét biztosító, békés térség legyen.

Eddig sem Oroszország volt a legfontosabb partner Magyarország számára és a jövőben sem lesz az. Csökkentjük az orosz energiahordozóktól való függést, több lábon állunk, keressük a jó üzleti lehetőségeket világszerte és igyekszünk Magyarországot is minél vonzóbbá tenni a külföldi tőke számára. A kitettséget az orosz energiahordozók terén nem vállaltuk, hanem örököltünk
– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarország energiaellátásában a földgáz ma még kivételesen fontos szerepet játszik, de ez a függőség csökkenthető és csökkentendő. A jövőben még inkább támaszkodunk majd az atomenergiára, növeljük a megújuló energiaforrások szerepét és a földgázt is több forrásból igyekszünk beszerezni.

Az Egyesült Államokról
Kiemelte, hogy jó lenne visszatalálni a pragmatikus együttműködéshez és igaz ez Kínára is. Az az érdekünk, hogy mind a szövetséges Amerikával, mind Kínával, mind a Nyugattal, mind a Kelettel szót tudjunk érteni.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/novak-katalin-interju-haboru-kulpolitika-energiabiztonsag.767306.html

Részvény: