Novák Katalin lakást nem, de titkárságot kért a lemondása után

Legalábbis egyelőre nem, ugyanis a lakást élete végéig bármikor igényelheti.

Novák Katalin köztársasági elnök a lemondása után lakáshasználatára nem nyújtott be kérelmet, de három fős titkárság segíti a munkáját – közölte az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája. 

kegyelembotrányba belebukott Novák megbízatása február 26-án szűnt meg, amikor az Országgyűlés elfogadta a lemondó nyilatkozatát. A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény szerint a lemondása után is megilleti minden olyan ellátás és juttatás, amely a mindenkori államfőket.

Novák annak ellenére nem kérte a lakást, hogy a jogszabály szerint az ahhoz tartozó egy fős személyzetet, valamint a fenntartási és rezsiköltségeket is az állam biztosítaná.

A törvény szerint a volt államfő legfeljebb három fős titkárságának elhelyezésére szolgáló helyiség – amely Novák titkársága esetében a Szabad György Irodaházban található – költségeit és a titkárság egyéb dologi és személyi feltételeit az Országgyűlés Hivatala finanszírozza a központi költségvetésből. 

Az Index emlékeztet, hogy a tiszteletdíj – amely most havi bruttó 4,5 millió forint – és egy autó élete végéig megilleti a volt köztársasági elnököt, azokat az ellátásokat és szolgáltatásokat pedig, amelyeket még nem igényelt, élete végéig bármikor kérheti.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240419_novak-katalin-lakas-titkarsag

Részvény: