Novák Katalin akkor tett hitet Csehországban a visegrádi együttműködés mellett, amikor az új államfő épp távozna belőle

Petr Pavel frissen megválasztott cseh államfő egyik első bejelentése volt, hogy Orbán politikája miatt fontolóra venné a V4-ekből való kilépést.

A visegrádi együttműködést a szív és az ész szövetségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök Milos Zeman leköszönő cseh köztársasági elnökkel közösen tartott tájékoztatóján pénteken Prágában. A sajtótájékoztató kezdetén a magyarok megbecsülését kifejezve Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést adta át a távozó cseh államfőnek.

Novák Katalin kiemelte: aki a visegrádi együttműködést támadja, az az ész és a szív szövetségét támadja, és elnöksége alatt is azért fog dolgozni, hogy ez ellen minél hatékonyabban fel tudjanak lépni. Mint mondta, híve a visegrádi együttműködésnek, és hisz a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek egybeforrasztó képességében.

Novák Katalin elmondta, hogy Milos Zemannal három témáról is beszéltek, köztük szerepelt az orosz–ukrán háború, a cseh–magyar kétoldalú együttműködés, és a visegrádi kapcsolatok is.

Arról nem ír az MTI, hogy ha már Csehországban járt, akkor felkereste-e Novák a most megválasztott új cseh államfőt, Petr Pavelt, aki Orbán Viktor szövetségese, Andrej Babis ellenfeleként nyerte meg a köztársasági elnöki választást.

Már csak azért is érdemes ezt felvetni, mert a hivatalban lévő államfővel mégis csak előremutatóbb dolog volna a visegrádi kapcsolatokról beszélgetni, mint a távozóval. Márpedig Petr Pavelnek elég markáns véleménye van az együttműködésről, például kijelentette, hogy a magyar miniszterelnök politikája miatt fontolóra venné a kilépést belőle.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230303_Novak_Orban_Pavel_Babis_Zeman_Csehorszag_V4

Részvény: