Nincs pohár a vizeletmintákhoz, WC-papír a mosdókban és papír a nyomtatókba, amióta az állam felel a védőnői hálózatért

Szalainé Pintér Veronika, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője szerint nem anyagi, hanem szervezési problémáról van szó.

védőnői hálózat tavaly júliusi központosítása óta az önkormányzatok helyett a megyei kórházak felelnek az ellátásért, a szükséges felszerelések azonban nem mindenhol biztosítottak. Erről panaszkodott több védőnő is.

Egyikük arról írt, hogy utolérte őket a központosítás átka, elfogytak a tartalékaik, ezért arra kérik a kismamákat, vigyenek magukkal vizeletmintát a várandós gondozásra, mert nincs pohár. Továbbá a szülői kérdőívet is nyomtassák ki két példányban, mert nincs papír, és lassan festék sem lesz a nyomtatóban. Egy másik bejegyzés szerint WC-papírt sem tudnak kirakni a mosdóba.

A probléma július óta állandó, eléggé szerteágazó és sokakat érintő. Az egy nagyon érdekes szám, hogy július óta a védőnők 68 százaléka nyilatkozott arról, hogy saját pénzen vett olyan eszközt, ami a mindennapi munkavégzéséhez szükséges

– mondta Szalainé Pintér Veronika, jogi szakokleveles védőnő, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének a vezetője az RTL Híradónak. Szerinte nem anyagi, hanem szervezési problémáról van szó.  Amióta ugyanis a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi a kórházi beszerzéseket, sokszor nem rendelik meg azt, amit a védőnők kérnek.

Az RTL az Országos Kórházi Főigazgatósághoz fordult, hogy megtudja, mi az oka az anyagellátási problémáknak és tapasztalataik szerint mennyire általános ez, de válaszképp csak annyit kaptak: „Az eset kapcsán felvették a kapcsolatot a védőnői szolgálatot irányító intézménnyel”, hogy „ellenőrizze és hiány esetén biztosítsa a szükséges eszközöket.”

https://hvg.hu/itthon/20240527_vedonoi-halozat-pohar-wcpapir-nyomtato-hiany-allamositas

Részvény: