„Nincs pánik, csak sikerek a fronton”: katonai kiképző gyülekezések az Orosz Föderációban és az orosz fegyveres erők „erejének” újabb propagandája

         Vlagyimir Putyin rendeletet írt alá a katonai kiképző gyülekezésre tartalékban lévő állampolgárok behívásáról. Putyin erről szóló rendelete megjelent a hivatalos jogi információs portálon.

         A rendelet két pontja „hatósági használatra” jelzéssel van ellátva. A nyilvános részben ezeknek a gyülekezéseknek az időpontjáról, illetve az érintettek számáról nincs adat.

         „Úgy döntök, hogy 2023-ban behívom a tartalékban lévő orosz állampolgárokat, hogy vegyenek részt katonai kiképzésen az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinél, az Orosz Föderáció Nemzeti Gárda csapatainál, az állambiztonsági szerveknél és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál” – mondja Putyin rendelete.

         Az orosz média szerint május 10-én írta alá a megfelelő rendeletet. A közzétett dokumentum szerint orosz katonai kiképzést tartanak a fegyveres erőknél, a nemzetőr csapatoknál, az állambiztonsági szerveknél és a szövetségi biztonsági szolgálatnál. Az oroszok ezen kategóriájának katonai behívásáról szóló rendelet aláírása előtt Viktor Szobolev altábornagy, az Orosz Föderáció Állami Duma képviselője beszélt. Elmondása szerint a 30 év feletti, tartalékban lévő, korábban nem szolgáló oroszokat a honvédségi korhatár-emelésről szóló törvény elfogadása után azonnal katonai kiképzésre küldik.

         Általában úgy tűnik, hogy a helyzet semleges érzelmeket hordoz magában – a tartalékos állampolgárok katonai gyülekezései sok országban bevett gyakorlat. Azonban nem akkor, amikor az Ukrajna ellen terrorista háborút folytató Orosz Föderációról beszélünk, és nem akkor, amikor az oroszoknak elektronikus formában behívót adnak ki.

         „A tartalékban lévő állampolgárok katonai gyülekezéseire szóló behívók a régi formában érkeznek a tartalékosokhoz, míg számos régióban, ahol a technikai lehetőségek lehetővé teszik, elektronikusan sokszorosítják” – ezt Andrej Kartapolov, az Állami Duma Védelmi Bizottságának elnöke jelentette be a TASZSZ-nak.

         A magas beosztású tisztviselők szó szerint teret hagynak a polgárok fellebbezésének „manőverezése” számára, jelezve, hogy a katonai gyülekezésekre való behívók az interneten is sokszorosíthatók.

         Mindeközben Putyin támogatója, soviniszta és propagandistája, a Roszkozmosz egykori igazgatója, Dmitrij Rogozin kijelentette, hogy szükség van egy második mozgósítási hullámra Oroszországban: „szem előtt kell tartanunk, hogy az ellenség erősebb nálunk. Itt nem cselekedhetünk úgy, hogy mindenki a sajátját járja. Ezért mozgósításra van szükség. Ősz elején nemcsak egyik kellene, hanem egy második hullám is. Problémáink vannak a személyzettel, mert a srácok megsebesültek, a katonáink meghaltak. Még ha a front is áll, akkor is van ágyúzás. Elveszítjük a harcképes katonákat. Ezeket kell pótolni.”

         Nyilvánvaló, hogy az oroszok hatalmas veszteségeket szenvednek el a harctéren. Ezért a Kreml új módszereket talál a „lyukak befoltozására a frontvonalban”. Az is jelzésértékű, hogy a tisztviselő elismerte Ukrajna fölényt az Orosz Föderációval szemben a stratégiai és taktikai kiképzés terén.

         Ezért még az Orosz Föderáció állami televíziója is elviszi a tömegekhez azt a gondolatot, hogy Oroszországért harcolni tekintélyes és népszerű.

         Az Egyes csatorna arról számolt be, hogy Oroszországban növekszik a szerződéses szolgálatra hajlandók száma, és nem a pénz miatt jönnek el az emberek: „csak egy Moszkvában naponta 100-150 ember megy át szigorú kiválasztást. És több ezer van belőlük országszerte. A szerződéses katonák állami kifizetéseket, szociális garanciákat és juttatásokat kapnak. De a leendő harcosok azt mondják: nem erre mennek. Szív hívására mennek a különleges műveleti zónába, hogy megvédjék a szülőföldet és a legközelebbi embereket.”

         Nyílt hazugság és propaganda – ez olvasható ki e kijelentés szavai között.

         Eközben az orosz katonai toborzók közép-ázsiai migráns munkások toborzására összpontosítottak az Orosz Föderációban, hogy részt vegyenek az Ukrajna elleni háborúban, annak érdekében, hogy 400 000 önkéntest toborozzanak az Ukrajna elleni háborúba. Erről a brit védelmi minisztérium számolt be.

         „A toborzók mecseteket és bevándorlási hivatalokat kerestek fel, hogy toborozzanak. A bevándorlási hivatalokban a tádzsik és üzbégül beszélő személyzet rendszeresen próbál migránsokat toborozni” – áll a jelentésben.

         A fegyveres erők sokat vitatott ellentámadására számítva a Kreml csak a kétségbeesés görcsöit mutat. Ez látszik az információs „bedobások” növekedéséből és a katonai gyülekezések meghirdetéséből.

         Ez a katarzis pillanata, amelyet Ukrajna minden nyugati partnerének éreznie kell. A Kijevnek nyújtott segítség nem állhat le, mert az információs hadviselés tekintetében Ukrajna figyelemre méltó előnyt mutat az orosz propagandistákhoz képest.

Részvény: