Newsweek: Kiszivárogtak levelek, melyekben az orosz titkosszolgálat tisztje az atomháború lehetőségéről ír

A kudarcok miatt az ügynök személyesen Putyint tartja felelősnek, mivel az elnök a politikai célokat fontosabbnak tekinti a megszerezhető katonai, társadalmi, illetve gazdasági haszonnál.

Egy orosz ellenzéki szervezet átadta a Newsweeknek az orosz hírszerzés, az FSZB egy ügynökének hozzájuk eljuttatott beszámolóit. Az üzeneteket a korrupcióval foglalkozó Gulagu.netet üzemeltető aktivista, Vlagyimir Oszecskin adta át a lapnak. A levelek március 17., 21. és április 12. keltezésűek, és egy Változás szelének keresztelt FSZB ügynök írta őket.

Ezekben az ügynök előbb a szolgálatoknál elharapózó elégedetlenségről és dühről írt, amit az ukrajnai támadás váltott ki, majd valamivel később, de még így is csak hetekkel a háború kitörése után már felmerült az ügynökben az atomfegyver bevetésének képe, bár ennek lehetőségét ő kendőzetlen őrültségnek nevezte. Többek között azért gondolta így, mert egyfelől az atomtámadásra a Nyugat is megfelelő válaszreakciókat lépne, másfelől pedig egy helyi jellegű konfliktusban ilyen megoldásokkal élni a katonai gyengeség és ezen keresztül a vereség beismerése lenne Oroszország számára.

A háborúval kapcsolatban később az ügynök kifejtette, hogy a kudarcokért egyedül Vlagyimir Putyint terheli a felelősség, mivel ő akadályozza egy következetes stratégia kialakítását, mivel a politikai céljait priorizálja az elérhető katonai, gazdasági, illetve társadalmi haszonnal szemben.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221128_FSZB_atomfegyver_Putyin_haboru

Részvény: