Netanjahu: A Hamász elpusztításáig nincs vége a háborúnak

Az izraeli miniszterelnök Joe Biden szavaira reagált, az amerikai elnök ugyanis pénteken a Hamász és Izrael között újra megindult tárgyalásokat azzal kommentálta, hogy itt az ideje annak, hogy ez a háború véget érjen.

Izrael továbbra is csak a következő feltételek megvalósulása esetén fogja befejezni a háborút: a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisülése, az összes túsz kiszabadulása és annak biztosítása, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Guardian tudósítása szerint.

A kormányfő tévesnek nevezte azt a felfogást, miszerint Izrael belegyezne egy tartós tűzszünetbe azt megelőzően, hogy ezek megvalósulnának.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Izrael új tűzszüneti megállapodást ajánlott a Hamásznak, ebben egy hathetes tűzszüneti periódus, valamint további fogolycserék szerepeltek, illetve az a kitétel is, hogy a két félnek további tárgyalások folyamán kell törekednie a gázai háború lezárására. Reménykeltő lehetett az a rész is, miszerint, ha ezek a tárgyalások túllépnék a tűzszünet keretét, akkor a megállapodásig a fegyvernyugvás ideje is meghosszabbodik.

„Mindenkinek, aki most békét akar, fel kell emelnie a hangját, és azon kell dolgoznia, hogy ez megvalósuljon. Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen” – üdvözölte Joe Biden amerikai elnök az ajánlatot pénteken, majd szombaton azt is kijelentette, hogy az izraeli ajánlat a tartós tűzszünet felé vezető utat jelölte ki.

Ennek lehet részleges cáfolataként értelmezni Netanjahu nyilatkozatát, hiszen nagyon nehéz elképzelni, hogy a Hamász elfogadna olyan feltételeket, amik a katonai és politikai értelemben való megsemmisülését tartalmazzák.

Ugyanakkor nem csak Biden, de a brit külügyminiszter, David Cameron is azt tanácsolta a palesztin terrorszervezetnek, hogy fogadja el az izraeli ajánlatot. Netanjahu kijelentését megelőzően a Hamász még azt közölte, hogy tervet pozitív előrelépésként értékeli.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240601_netanjahu-haboru-tuzszunet-hamasz-megsemmisites

Részvény: