Népszava: Magyarországnak szánt uniós pénzeket sodorhat veszélybe a MOK-törvény

Az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellehetetlenítését célzó friss törvénymódosítás és elfogadásának formája befolyásolhatja a Magyarország számára megítélt uniós források sorsát – írja a Népszava. A lap azt kérdezte meg a bizottságtól, hogy a testület véleménye szerint a villámgyorsan lezavart törvénymódosítás nem ellentétes-e azokkal az ígéretekkel, amelyeket az Orbán-kabinet tett az EU gazdaságélénkítési eszközéből megítélt források folyósításáért cserébe.

Mivel az EU helyreállítási alapjából részletekben lehet majd lehívni a pénzt, az Európai Bizottság minden egyes kifizetés előtt ellenőrzi, hogy az adott ország végrehajtotta-e időarányos vállalásait.

A bizottság szóvivőjének tájékoztatása szerint a társadalmi konzultációra és hatásvizsgálatra tett ígéret végrehajtását a nyolcból hat fizetési kérelem elbírálásakor vizsgálni fogják.

A MOK-kal kapcsolatos törvénymódosítás körüli szabálytalanságok már az első, 800 millió eurónyi részlet folyósítását megzavarhatják.

Minderről azonban csak később születhet döntés Brüsszelben – írja a lap. A helyreállítási pénzt tartalmazó buksza ugyanis csak azután nyílik meg Magyarország számára, hogy teljesített 27 szuperfeltételt. Ezekbe beletartozik az igazságszolgáltatási rendszer reformja és a korrupció visszaszorítását célzó törvények és intézkedések meghozatala. A kormány március végére ígérte a feladatok teljesítését. Az első fizetési kérelem csak azután érkezhet meg Brüsszelbe, hogy a végrehajtást az Európai Bizottság, majd a pénzügyminiszterek tanácsa is kedvezően értékelte, ami hónapokig tarthat.

A MOK jelentős meggyengítését célzó, a kötelező tagság eltörléséről szóló törvénymódosítást hétfőn nyújtotta be Semjén Zsolt. Kedden el is fogadta a fideszes többség a parlamentben, szerdán pedig életbe lépett.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/02/mok-torveny-unios-penz-brusszel-magyar-orvosi-kamara/

Részvény: