Népszava: elhalasztották a magyar EU-s pénzeket is tartalmazó csomag véglegesítését

Elhalasztották az EU-s tagállamok a politikai megállapodás véglegesítését a magyar helyreállítási tervről, a hazánknak járó fejlesztési források majdnem egyharmadának a felfüggesztéséről, illetve az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról és a globális társasági minimumadó bevezetéséről, írja a Népszava.

Az eredeti terv szerint szerda délután fogadták volna el a négy témát tartalmazó csomagot egy írásos eljárás keretében, vita nélkül, ám nem tudták lezárni a procedúrát, mert Lengyelország fenntartásokat hangoztatott az adómegállapodással kapcsolatban.

A lap úgy tudja, csütörtök dél az új határideje az írásos eljárásnak, ám ha a lengyelek nem enyhülnek, veszélybe kerülhet az egész megállapodás, aminek minden eleméről még idén kell dönteni.

A Népszava emlékeztet, hogy a magyar helyreállítási terv és a jogállamisági eljárás keretében javasolt pénzmegvonás megszavazásához elég a kormányok minősített többsége, míg az ukrajnai támogatáshoz és a globális adóminimum bevezetéséhez konszenzusra van szükség. Magyarország korábban a két utóbbit blokkolta, ám végül feladta a vétófenyegetést, a tagállamok pedig jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet és megegyeztek a a 7,5 helyett 6,3 milliárd euró közösségi forrás befagyasztásában.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/15/europai-unio-megallapodas-veglegesites-magyar-helyreallitasi-terv/

Részvény: