Nemzetközi agressziós bűncselekményeket kivizsgáló központot hoznak létre

Az Ukrajnában feltételezetten elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására létrehozott közös nyomozócsoportban (JIT) részt vevő államok úgy határoztak: nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) létrehozását kezdeményezik – közölte az Eurojust vasárnap. Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős szervezet tájékoztatása szerint a megállapodás a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városban az ukrán igazságügyi hatóságok által március 3. és 5. között megrendezett konferencián jött létre, amelynek témája volt, hogy miként lehetne felelősségre vonni Oroszországot Ukrajna elleni agressziójáért.

Az uniós ügynökség közleménye szerint a megállapodás az Eurojust támogatásával tavaly március végén létrehozott közös nyomozócsoport (JIT) hét partnerországa – Ukrajna, Litvánia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Szlovákia és Románia – között jött létre.

A közös nyomozócsoport résztvevőjeként a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények, például a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények kivizsgálására létrehozott, szintén hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Ügyészsége bizonyos feltételek teljesülése esetén részt vehet az ICPA-együttműködésben.

A közlemény idézte Ladislav Hamrant, az Eurojust elnökét (képünkön), aki azt mondta: a központ fő célja, hogy támogassa és fokozza az ukrajnai háború során elkövetett bűncselekmények kivizsgálásának hatékonyságát a kulcsfontosságú bizonyítékok beszerzésével és az ügymenet előkészítésének segítésével annak lehető legkorábbi szakaszában.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/05/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-percrol-percre-2023-03-04-2/#nemzetkozi-agresszios-buncselekmenyeket-kivizsgalo-kozpontot-hoznak-letre

Részvény: