Németország 88 Leopard 1-es tankot küld Ukrajnába

14 Leopard 2-est már adtak, most előszedik a régebbi típust is.

88 darab Leopard 1-es típusú harckocsit küld Németország Ukrajnának az Oroszország elleni háborúba – írta meg a Süddeutsche Zeitung. A Tagesschau azonban azt írja, hogy a tankok felszerelése nem lesz egyszerű feladat: továbbra is komoly hiány tapasztalható abból a 105 milliméteres lőszerből, amit a Leopard 1 használ. Ilyen lőszereket információik szerint Brazília halmozott fel, mivel Németország korábban nekik szállított 250 darab Leopard 1-est, viszont mindeddig a brazil kormány megtagadta a lőszer átadását.

Ukrajna január végén kapott garanciát arra Németországtól és az Egyesült Államoktól, hogy mindkét ország hajlandó modern, fejlett harckocsikat szállítani nekik. A németektől 14 darab Leopard 2-es, az amerikaiaktól pedig M1 Abrahms harckocsikat fognak kapni, de a szállításokba be fog szállni a két ország mellett Lengyelország és Nagy-Britannia is.

Attól azonban egyelőre mindenki, köztük a német kancellár is elzárkózott, hogy teljesítse az ukránok legutóbbi igényét, és F16-os vadászgépeket szállítson nekik.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230203_nemetorszag_ukrajna_leopard_1_harckocsi

Részvény: