Német szociáldemokrata politikusok látogattak Kijevbe

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) két magas rangú politikusa hétfőn az ukrán fővárosba, Kijevbe érkezett különvonattal – írja az MTI.

Lars Klingbeil pártelnök és kollégája, Rolf Mützenich, az SPD német parlamenti frakcióvezetője a tervek szerint megbeszélést folytat majd kormánytisztviselőkkel, köztük Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és parlamenti képviselőkkel. Egyik első találkozójuk a kijevi polgármesterrel, Vitalij Klicskóval volt.

Klingbeil érkezését követően kijelentette: pártja mindig is világossá tette, hogy fenntartás nélkül kiáll Ukrajna mellett. Hozzátette, ez a háború kitörésének első napja óta látható.

Az SPD-nek meg kellett küzdenie azokkal az erős bírálatokkal, amelyek a Moszkva egy évvel ezelőtti támadását megelőző politikáját érte. A kritikusok, többek között Ukrajnában is, azzal vádolják a pártot, hogy évtizedek óta rendkívül rosszul ítéli meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az SPD azok közé a berlini politikai erők közé tartozott, amelyek általában úgy vélték, hogy az Oroszországgal való együttműködés erősíti az európai stabilitást, de ez a szemlélet hozzájárult Németország Oroszországtól való energiafüggőségéhez. A két politikus nyilvánosan elismerte, hogy a múltban hibásan ítélte meg az SPD Oroszország-politikáját.

Klicsko a két politikus látogatását rendkívül fontos jelzésnek nevezte Ukrajna számára. „Minél erősebb lesz Ukrajna támogatása, annál gyorsabban megnyerjük ezt a háborút” – hangoztatta a kijevi polgármester. Az orosz támadás 2022. február 24-i kezdete óta több magas rangú SPD-politikus is járt már Ukrajnában, közöttük tavaly júniusban Scholz kancellár.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/06/ukrajnai-haboru-elo-hirfolyam-2023-marcius-6/#nemet-szocialdemokrata-politikusok-latogattak-kijevbe

Részvény: