Nemet mondott Meloni az európai szélsőjobb egyesülésére

Az olasz kormányfő csupán az egyes ügyek mentén való együttműködésre lát esélyt a két európai parlamenti frakció között.

„Semmilyen formában sincs kilátásban a konzervatív pártok közötti unió” – jelentette ki Giorgia Meloni az észak-olaszországi Trentóban a Népszava tudósítása szerint.

Az egyesüléssel kapcsolatos találgatások azt követően kezdőtek el, hogy az Európai Parlament legszélsőségesebb frakciójának tartott Identitás és Demokrácia (ID) kizárta soraiból a német Alternative für Deutschland (ADF) képviselőit. Ez a lépés ugyanis lehetőséget teremtett volna az ID másik nagy pártja, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés számára, hogy közeledni kezdjen a másik nagy jobboldali tömörülés, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsaládja felé, aminek az élén jelenleg Meloni áll.

A két jobboldali frakció között azonban van egy markáns különbség, míg az ECR atlantista alapon áll és támogatja Ukrajnát, addig az ID nem és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újrázni készülő elnöke azt is kijelentette már korábban, hogy az előbbiekkel hajlandó együttműködni, míg az utóbbi táborba soroló pártokkal meg nem.

A Marine Le Pennel való társulástól mindezeken felül azért is ódzkodik az olasz kormányfő, mert a francia politikus az övéénél népesebb képviselőcsoportot hozna magával, így csakhamar felmerülne a kérdés, hogy ki is a valódi vezetője az új szövetségnek, márpedig Giorgia Meloninak nincs szüksége új kihívóra.

Le Pen, talán pont ezért, lelkesebb propagátora az összebútorozásnak, vasárnap már az olasz sajtóban szólította fel Melonit az összefogásra, az olasz miniszterelnök erre reagált az elutasító kijelentésével.

Ez a forgatókönyv, ahogy arról korábban mi is írtunk, nem ígér túl sok jót a Fidesz és Orbán Viktor politikai mozgásterére vonatkozóan. A magyar kormánypártnak igen jelentős győzelmet kellene aratnia a mostani EP-választáson ahhoz, hogy Giorgia Meloni egyáltalán elgondolkodjon a Fidesznek az ECR-be való beengedésén, hiszen a szavazásokon hiába mozognak együtt 2021 óta Orbánék az ECR-rel, a magyar kormánypárt oroszpárti álláspontjával a pártcsaládon belül sokaknak baja van. Több képviselő azt is jelezte már, hogy kilépnének az ECR-ből, amennyiben oda a Fidesz felvételt nyer.

Más kérdés, hogy a magyar kormányfőnek túl sok lapot a szövetség megvalósulása esetén sem osztanának, hiszen az ECR-ID szövetség vezetője, mint fentebb is írtuk, vagy Le Pen, vagy Meloni lenne.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240528_meloni-id-ecr-egyesules-elutasitas-ep-valasztas

Részvény: