Nem tetszik Kijevnek az osztrák kancellár javaslata

Karl Nehammer osztrák kancellár kijelentette: új szintet kellene létrehozni a teljes jogú európai uniós tagság és az együttműködés között az olyan országok számára, mint Ukrajna és Moldova. Kijevben azonban hallani sem akarnak “alternatív” megoldásokról, az ország vezetői ragaszkodnak a felgyorsított EU-s csatlakozáshoz.

Az osztrák kancellár nyilatkozatában rámutatott: létre lehetne hozni egy úgynevezett „előkészítő szakaszt” az érintett országok számára, amíg nem teljesítik az Európai Unió tagfelvételi feltételeit.

Nehammer szerint ehhez az Európai Gazdasági Térség (EGT) és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) működése nyújthatna mintát. A bécsi kancellári hivatal által kiadott közleményében Nehammer hangsúlyozta: „mindannyian erős, független és gazdaságilag sikeres Ukrajnát akarunk”.

– Ukrajna jelenleg a politikai és területi túléléséért küzd – jegyezte meg. Hozzátette: – Összes erőfeszítésünk elsősorban arra irányul, hogy véget vessünk az orosz agressziónak. Egy ilyen időszakban amúgy sem lehet sürgető kérdés a gyors és teljes csatlakozás az unióhoz.”

Nehammer úgy vélekedett, hogy félre kellene tenni az érzelmeket az Ukrajna uniós tagságáról szóló vitákban, mert a gyorsított csatlakozás nem realisztikus elvárás. Az osztrák kancellár hangsúlyozta: támogatja Emmanuel Macron francia elnök javaslatát egy új európai politikai közösség létrehozására azokból az országokból, amelyek szeretnének csatlakozni az Európai Unióhoz vagy szorosabb kapcsolatot ápolni a tömbbel.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter ugyanakkor leszögezte: Ukrajnának elege van a különleges megoldásokból, és teljes tagságot akar.

KISZó

#Ausztria #Ukrajna #Oroszország #háború #Európa

Részvény: