Nem sürgős a Fidesznek a döntés a svéd és a finn NATO-csatlakozásról, leszavazták, hogy szavazzanak róla

Július közepe óta vár parlamenti szavazásra a svéd és finn NATO-csatlakozás ügye, egyik kormányzati javaslatról sem döntöttek eddig. Ezt gyorsította volna meg az MSZP, javasolva, hogy már kedden voksoljanak róla, de Kövér László nem támogatta, és a kormánypárti többség is leszavazta.

Két és fél hónapja nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek azt a két törvényjavaslatot, amely megadta volna Svédország és Finnország számára a parlamenti támogatást a NATO-csatlakozáshoz, de még mindig nem vette tárgysorozatba őket a parlament, nem szavazott róluk.

Az MSZP-sek úgy gondolták, hogy meggyorsítják a döntést, és a keddi ülésnap napirendjére vették volna fel a két javaslatot, ám a változtatást Kövér László fideszes házelnök saját hatáskörben elutasította. Erre a szocialisták nyílt szavazást kértek a javaslatukról, de

a kormánypárti többség egyetértett Kövérrel, és leszavazta.

A hvg.hu nemrég írt arról, hogy 9 európai ország biztosította támogatását Ukrajna NATO-csatlakozásához közös nyilatkozatban – ugyanaz a kilenc ország, amely kormányai közösen ítélte el Ukrajna területeinek elcsatolását. De ahogy Novák Katalin köztársasági elnök neve sem szerepelt az elítélő nyilatkozat aláírói között, úgy a The Guardianen közzétett országlistán sem szerepel Magyarország:

A helyzetet a javaslattevő MSZP-s képviselő, Tóth Bertalan úgy értékelte: jelenleg mindössze két NATO-tagország nem ratifikálta a finnek és a svédek csatlakozását a szövetséghez, az egyik Magyarország (a másik Törökország – a szerk.) Tóth szerint „Finnország és Svédország NATO-csatlakozása is azt a törekvést erősíti, hogy közösen garantáljuk a polgárok biztonságát. Az MSZP elvárja, hogy ezt erősítse a magyar kormány is”.

A szocialista politikus a szavazásra emlékeztetve azt írta: a Fidesz képviselői nem engedték ezeknek az indítványoknak a napirendre vételét, és még a honvédelmi államtitkár, Németh Szilárd is így szavazott, amit Tóth szégyennek nevezett.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20221003_nato_csatlakozas_svedorszag_finnorszag_fidesz

Részvény: