Nem lesz fideszes többség Pest megyében, így a gödi akkugyár pénzeiről sem ők döntenek majd

Ha a Fidesz szövetségest talál például a Mi Hazánk képviselőinek személyében, ismét ugyanúgy folytatódhat minden, mint eddig.

Elvesztette a többségét a Fidesz a Pest megyei közgyűlésben: a vasárnapi választás eredménye alapján a kormánypárt 21, a Momentum és a Mi Hazánk 8-8, a Demokratikus Koalíció pedig 7 tagot delegálhat.

Ennek azért van jelentősége, mert a megyei önkormányzat osztja vissza a gödi Samsung SDI adóbevételeit a környező települések önkormányzatai és civil szervezetei között. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy sok tízmillió forintot kaptak olyan egyesületek, alapítványok, amelyek a támogatást részben politikai célokra, például propagandalapok kiadására fordították – írja a Magyar Narancs.

A lap kiemeli, hogy a választást megelőzően a Dunakeszi Odateszi Egyesület 20 millió forint támogatást kapott, amely Dióssi Csaba újraválasztott polgármester, valamint a vele induló jelöltek egyik jelölőszervezete volt, emellett az előző ciklusban, mivel többsége volt a Fidesznek a közgyűlésben, más szervezetek számára is automatikusan megszavazták a több tízmillió forintos támogatásokat.

Mivel a kormánypárt most elvesztette a többségét a közgyűlésben, a pénzek ilyen kiosztására már nem lesz lehetősége, hacsak nem talál magának szövetségeseket (mondjuk a Mi Hazánk soraiból) – mérlegeli a lehetőségeket a lap.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240610_fidesz-pest-megyei-kozgyules-elvesztett-tobbseg-godi-akkumulatorgyar

Részvény: