Nem követik Lengyelország példáját a nyugati szövetségesek

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön bejelentette, hogy Lengyelország négy darab MiG-29-es vadászgépet szállít le Ukrajnának a következő napokban. Ezzel Lengyelország vált az első NATO-tagállammá, amely vadászgépekkel segíti az ukrán honvédő háborút.

Duda elmondta, hogy a szovjet gyártmányú repülőket most készítik elő a szállításhoz, és további gépeket is átnéznek, hogy alkalmasak-e a bevetésre. Szerdán Piotr Mueller lengyel kormányszóvivő arról beszélt, hogy más országok is ígértek MiG-29-eseket Ukrajnának, de nem nevezte meg őket. Korábban Lengyelország és Szlovákia is jelezte, hogy készek átadni repülőgépeket, de csak egy szélesebb nemzetközi koalíció részeként. Tegnap Lengyelország változtatott az álláspontján, hiszen más ország egyelőre nem csatlakozott a repülőgép-szállításhoz.

Németországot a jelek szerint váratlanul érte Duda bejelentése. Boris Pistorius német védelmi miniszter az esettel kapcsolatban elmondta:

Idáig mindenki egyetértett abban, hogy még nincs itt az ideje vadászgépeket küldeni.

A Fehér Ház Lengyelország szuverén döntésének nevezte, hogy vadászrepülőgépeket biztosít Ukrajnának, és dicsérte a lengyeleket, amiért továbbra is erőn felül segítik az ukrán erőfeszítéseket.

Az amerikai kormányzat azonban hangsúlyozta, hogy Lengyelország lépése nem befolyásolja Joe Biden amerikai elnököt, aki továbbra sem tesz eleget annak a felhívásnak, hogy amerikai gyártmányú F-16-osokat küldjenek Ukrajnának.

Jelenleg nincs változás a vadászgépekkel kapcsolatos álláspontunkban. Ez a mi szuverén döntésünk

– mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Forrás: (The Guardian)

Részvény: