Nem kizárt, hogy az EU felfüggeszti Szerbia vízummentességét

Ez akkor történhet meg, ha Belgrád nem szorítja vissza határain az unióba irányuló illegális migrációt, mondta az unió belügyi biztosa.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja pénteken kijelentette: az Európai Unió nem zárja ki, hogy felfüggeszti Szerbia vízummentességét, amennyiben Belgrád nem szorítja vissza határain az unióba irányuló illegális migrációt.

A svéd biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek luxembourgi találkozóját követő sajtótájékoztatón elmondta: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ígéretet kapott Aleksandar Vucic szerb elnöktől arra vonatkozóan, hogy Szerbia összehangolja vízumpolitikáját az unióssal, „különös tekintettel a burundi, tunéziai és indiai migránsokra”.

Vízum nélkül ugyanis elsősorban kubaiak, indiaiak, burundiak és tunéziaiak érkeznek Szerbiába, és ezen országok állampolgárai egyre gyakrabban adnak be menedékkérelmet az unió területén.

Johansson úgy fogalmazott: nem zárható ki, hogy az EU felfüggeszti Szerbia vízummentességét, de reményét fejezte ki, hogy hatékonyan együtt tudnak működni a szerb hatóságokkal.

Hangsúlyozta: az EU-ban a második világháború óta most a legmagasabb a menekültek száma, beleértve az Ukrajnából érkezett 4,3 milliót is. Hozzátette: az illegális migránsáradat hatalmas mérteteket öltött, megháromszorozódott például a nyugat-balkáni útvonalon érkező illegális bevándorlók száma.

„Míg a szíriaiaknak és az afgánoknak gyakran van okuk arra, hogy menedékjogot kérjenek az EU-ban, addig több más nemzetiségű migránst vissza kell küldeni származási országába” – jelentette ki Johansson.

Az EU határvédelmi szervezete, a Frontex legfrissebb jelentése szerint idén ez idáig 228 240 ember próbált meg illegálisan bejutni az unióba, 75 százalékkal több, mint tavaly.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221014_Szerbia_EU_vizummentesseg_felfuggesztes_migracio

Részvény: