Nem cáfolta egyértelműen Kína, hogy az övék lenne az Egyesült Államok felett észlelt kémballon

A ballont azóta kísérik F-22-esek, hogy belépett az amerikai légtérbe. Kanada légterébe mindeközben újabb léggömb lépett be.

Kína felelősségteljes ország, amely mindig is szigorúan betartotta a nemzetközi jogot – mondta Mao Ning kínai külügyi szóvivő, miután az Egyesült Államok felett felfedeztek egy kémléggömböt, ami az amerikaiak szerint Kínáé. A léggömböt egyelőre nem lőtték ki, mert veszélyes lehet az alatta tartózkodókra.

A kínai külügy szerint felesleges elhamarkodott következtetéseket levonni a Pentagon jelentéseiből, „mielőtt a nyilvánvaló tényeket meg nem állapítják”. Mao Ning egyúttal abban reménykedik, hogy az amerikaiak óvatosan és nyugalommal kezelik az egész ügyet.

A ballont a légtérbe lépés óta katonai repülőgépek kísérik, a bejelentés idején Montana állam fölött repült, az állam repülőterén szerdán néhány órára légi tilalmat rendeltek el.

Steve Daines, Montana állam republikánus szenátora a Lloyd Austin védelmi miniszterhez intézett levelében aggasztónak nevezte, hogy a léggömb Montana légterébe jutott, kiemelve, hogy az államban lévő Malmstrom légi támaszponton interkontinentális rakétákat is tárolnak. Greg Gianforte, Montana republikánus párti kormányzója közleményében az amerikai nemzetbiztonság miatti aggodalmát fejezte ki.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan a jövő héten utazik Pekingbe. Tom Cotton republikánus szenátor a ballon hírére a látogatás lemondására szólította fel a tárcavezetőt.

Mindeközben a kanadai védelmi minisztérium bejelentette, újabb ballont észlelt a légterében, és „megfigyelés alatt tartja”.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230203_peking_kina_usa_kanada_kemballon

Részvény: