Nehézfegyverzettel lőttek a Kirgiz és Tádzsik határon

Kirgizisztán és Tádzsikisztán pénteken kölcsönösen azzal vádolta egymást, hogy nehézfegyvereket, például tankokat és aknavetőket használnak a súlyosbodó határvillongásban – írja a Reuters. A két nappal ezelőtt kiújult harcokban eddig legalább három ember meghalt és huszonheten megsebesültek.

A kirgizisztáni határőrség szerint a tádzsikisztáni erők péntek hajnalban ismét tüzet nyitottak a hegyvidéki határterületen, ahol a tadzsik erők harckocsikat, páncélozott szállítójárművekkel és aknavetőkkel vonult fel.

Tádzsikisztán viszont a kirgizisztáni erőkről állítja, hogy egy előőrsöt és hét falut lőttek „nehézfegyverekkel”. A tádzsikisztáni Iszfara város hatóságai a híradás szerint egy civil haláláról és három sérültről számoltak be, míg Kirgizisztánból tizennyolc sebesültről érkezett hír az éjszaka folyamán.

A két egykori szovjet tagköztársaság határán gyakoriak ugyan az összecsapások, de rendszerint enyhe lefolyásúak, azonban tavaly már épphogy a háború szélére sodródtak.

Szadir Dzsaparov kirgiz elnök és Emomali Rahmon tádzsik elnök egyaránt részt vesz az Üzbegisztánban a napokban tartó regionális biztonsági csúcstalálkozón Üzbegisztánban, és mindketten szerepelnek a csütörtöki díszvacsorán készült felvételen.

Az orosz vezetésű katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete, amelynek mindkét ország tagja, közölte, hogy pénteken felveszi a kapcsolatot a két ország vezetőivel. Tádzsikisztán és Kirgizisztán egyaránt helyet adnak orosz katonai bázisoknak, Oroszország pedig a héten már a nyílt konfliktus beszüntetésére szólított.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/16/tadzsikisztan-kirgizisztan-hatarvita/

Részvény: