Nebenzja hangos nyilatkozata az Ohmatdet elleni támadásról: milyen hamis információkat terjeszt Oroszország az ENSZ-ben

Július 9-én, kedden Vaszilij Nebenzja Oroszország ENSZ-képviselője számos kijelentést tett a Biztonsági Tanács Ukrajna kezdeményezésére összehívott ülésén. Ukrajna kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének sürgős összehívását az ukrán városok elleni hatalmas orosz rakétatámadás miatt július 8-án.

Megérti Zsovnir úr, hogy ha orosz rakétáról lenne szó, akkor semmi sem maradna az épületből? Gyerekek és felnőttek inkább meghaltak volna, mint megsérültek volna. Nem egyszer elmondtuk, hogy Oroszország nem csap le civil célpontokra. Ha rakétacsapásokról beszélünk, célpontjuk a kijevi Artyom üzem volt. Ezt a célt eltalálták. Mivel az üzem körülbelül 2 km-re található a gyermekkórháztól, minden okkal feltételezhető, hogy a kórházat eltaláló ukrán légvédelmi rakétát az üzemet eltaláló orosz rakétához szánták. Ez a tragédia elkerülhető lett volna, ha az Ukrán Fegyveres Erők nem telepítettek volna légvédelmet a lakott területekre” – mondta Nebenzja.

Nebenzja Ukrajna állandó ENSZ-képviselőjével, Szergej Kiszlicával beszélve elmondta, hogy Ohmatdet kórházat állítólag egy ukrán légvédelmi rakéta találta el. Oroszország ugyanakkor elismerte, hogy az orosz csapások célpontja az Artyom hadiüzem volt.

Nebenzja Norvégia hatóságaihoz is fordult, rámutatva, hogy állítólag az ország által szállított NASAMS légvédelmi rendszer támadott el Ohmatdet kórházat, és megkérdezte, hogy ez az ország adott-e engedélyt a légvédelmi rendszer használatára kórházak elleni támadásokra.

Várjuk a norvég hatóságok reakcióját is. Engedélyezték-e, hogy egy gyermekkórház megtámadására használják, és lakónegyedekben helyezzék el a nemzetközi humanitárius jogot megsértve?” – mondta Nebenzja.

Nebenzja megjegyezte, hogy az Ohmatdet tragédiája pontosan a NATO-csúcs előestéjén történt, utalva Ukrajna részvételére.

Emlékeztetünk arra, hogy az ENSZ megfigyelő missziója kijelentette, hogy a videoelemzés “nagy valószínűséggel” mutat arra, hogy július 8-án egy orosz rakéta közvetlenül talált a kijevi Ohmatdet kórházat.

Zelenszkij elnök azt is elmondta, hogy Oroszország a július 8-i nagyszabású csapás során dezinformációkat kezdett terjeszteni az ukrán légvédelem munkájáról. Ilyen lépésekkel a Kreml ismét bizonyította cinizmusát.

Oroszország terrorista államként mutatkozott be, és könyörtelenül támadja a civileket, sőt a gyerekeket is. Az Ohmatdet kórház elleni támadásról szóló nyilatkozatok tele vannak cinikus hazugságokkal és félretájékoztatással. Oroszország azzal, hogy az ukrán légvédelmi erőkre és Norvégiára hárítja a felelősséget, megpróbálja igazolni barbár cselekedeteit. Az ENSZ megfigyelő missziója megerősítette, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy egy orosz rakéta közvetlenül találta el a kórházat, ami ismét hangsúlyozza az orosz fél cinizmusát és kegyetlenségét, amely nem felel meg a nemzetközi humanitárius jognak.

Részvény: