„Ne féljenek felfegyverezni Ukrajnát”: David Petraeus fontos üzenetet ad a Nyugatnak

         A nehézfegyverek Ukrajnába történő szállítását a Nyugat mindig is „elutasította” azzal a címkével, hogy „nem hajlandó tovább eszkalálni a konfliktust”. Idővel azonban Ukrajna bemutatta: a) a kapott fegyverek és felszerelések ügyes használatát; b) taktikai és stratégiai előny a harctéren egy jelentős tényező, nevezetesen a legújabb nyugati fegyverek miatt.

         Az elmúlt hónapok eseményei (a nagy hatótávolságú rakéták, tankok szállítása) arra késztetnek bennünket, hogy az orosz-ukrán konfliktusra úgy tekintsünk, mint a globális fenyegetés ukránok kezével megsemmisítésére, de nem a világ különböző részeiről érkező segítség nélkül. Ezért az európai országok biztonsági kérdései között jelenleg a legsürgetőbb az Ukrajna győzelmére tett „fogadások” növekedésével járó döntéshozatal, amely magában foglalja a nehézfegyverekkel való segítségnyújtást is.

         David Petraeus, a CIA korábbi igazgatója a közelmúltban kijelentette: „Támogatom nyugati vadászgépek, helikopterek és nagyobb hatótávolságú rakéták Ukrajnába való szállítását. <…> Az eszkaláció kockázatát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok és más országok hatékonyan tudatták a Kremlnek, hogy a következmények Oroszországra nézve katasztrofálisak lesznek” – mondta az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának volt parancsnoka.

         Érdemes megemlíteni, hogy Dávid Petraeus január végén az M1 Abrams tankok Ukrajnába való átadását Kijev szempontjából nagyon pozitívan, Moszkvát pedig negatívan kommentálta.

         „A tankok alapvetően természetesen minden kombinált katonai offenzíva központi részét képezik” – mondta. „Nem csak tankokra van szükség. Gyalogsági és harci járművekkel kell rendelkeznie. Mérnökökre van szükség, hogy csökkentsék az akadályokat. Tüzérségi és egyéb közvetett tűztámogatás szükséges. A légvédelmi védelemre azért van szükség, hogy megakadályozzuk az ellenséges repülőgépek közeledését. Mindennek össze kell jönnie. De egyesült a fő harckocsik körül” – jegyezte meg Petraeus is.

         Ugyanakkor Sean Bell, az Egyesült Államok légierőinek almarsallja a Sky Newsnak azt mondta, hogy a tankok szállítása Ukrajnának „a Krím és Donbász közötti szárazföldi híd elleni ukrán támadás csúcsa lesz”. Egy katonai szakértő szerint a harckocsik „döntő fontosságúak” lennének minden ukrán tavaszi offenzívában, és hozzátette, hogy a Leopard 2 és M1 Abrams csúcstechnológiás páncélzattal és nagyon erős fegyverrel rendelkezik, amely éjjel-nappal pontos tüzet képes leadni.

         Eközben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította a dél-koreai hatóságokat, hogy vizsgálják felül az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek visszautasításának politikáját, és kezdjék meg a védelmi erők fegyverekkel és lőszerekkel való segítését.

         A szöuli Institute for Advanced Studies előadásában köszönetet mondott az országnak az Ukrajnának nyújtott humanitárius segélyért, de sürgette, hogy tegyen többet, mert „sürgős szükség van” lőszerre.

         „Ha nem akarjuk, hogy az autokrácia és a zsarnokság nyerjen, akkor az ukránoknak fegyverekre van szükségük, ez a valóság. Felszólítom a Koreai Köztársaságot, hogy folytassa és fokozza a katonai támogatás konkrét kérdését” – mondta.

         Mint ismeretes, a dél-koreai törvények tiltják a dél-koreaiak számára, hogy fegyvereket szállítsanak katonai konfliktusokban részt vevő országoknak. Válaszként a NATO főtitkára „több NATO-szövetséges (Németország, Svédország és Norvégia) példáját hozta fel, amelyek azt a politikát követték, hogy soha nem exportálnak fegyvert konfliktushelyzetben lévő országokba, és megváltoztatták ezt a politikát Ukrajna javára.”

         Természetesen az ilyen segítségnyújtás logikus út a Dél-Korea számára, ha mer fegyvereket adni. A logikai vonal a következő: Ukrajna meggyengíti Putyint – Oroszország saját problémái miatt kevésbé segíti a KNDK-t – a KNDK elveszíti fontos stratégiai szövetségesét – a Dél-Korea megerősíti pozícióját a félszigeten, és hosszabb ideig fenntartja a békét.

         Amint napról napra világossá válik, az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust nem lehet nagyobb mértékben kiélezni, mert az Oroszország atomfegyver-használata a szó szoros értelmében annak megsemmisüléséhez vezet. Ezért célszerű Kijevet repülőgépekkel, tankokkal, helikopterekkel és nagy hatótávolságú rakétákkal ellátni, mert ilyen segítség nélkül Oroszország érezni fogja Ukrajna gyengeségét a Kelet-Ukrajnában már megindult jelentős offenzíva megállítására tett kísérletében. A napi veszteségek mindkét oldalon elérik a több százat. Ha a Nyugat valóban el akarja kerülni az eszkalációt, akkor Oroszországot most kell legyőzni, és nem akkor, amikor ideje lesz „nyalogatni a sebeit”.

Részvény: