Navalnij élete attól függhet, használni tudja-e Putyin egy béketárgyaláson

Az orosz ellenzéki vezető egy apró magánzárkába került.

Alekszej Navalnij túlélése attól függhet, mennyit ér Vlagyimir Putyin számára a Nyugattal való tárgyalásokon, mint alku tárgya – mondta az orosz ellenzéki politikus főtanácsadója, Leonyid Volkov, aki arra figyelmeztetett, hogy az ellenzéki vezető egészsége veszélyben van, miután határozatlan időre magánzárkába került.

A Guardian cikke szerint Navalnij már nem tarthatja a kapcsolatot a családjával, jelenleg 8 x 12 láb méretű cellában tartják fogva. A politikussal már csak az ügyvédei találkozhatnak, egy üvegfalon keresztül beszélhetnek vele. Attól tartanak, hogy romlik Navalnij egészsége.

A támogatói korábban úgy vélték, Putyin nem akarja, hogy az ellenzéki vezető meghaljon a börtönben, mert akkor őt hibáztatnák. A világ figyelme megvédte – mondta a Volkov.

Az ukrajnai februári invázió óta azonban kételkednek ebben. „Nem gondoltuk volna, hogy Putyin valójában ennyire őrült” – mondta Volkov. Világossá vált, hogy az orosz vezető „nem törődik a szankciókkal, a nemzetközi reakciókkal” – tette hozzá.

Ennek ellenére a főtanácsadó azt mondta, reméli, hogy Navalnij életben marad

„Putyin láthatóan elvesztette a kapcsolatot a valósággal, de még ő is gondolkodik a lehetséges forgatókönyveken. Ilyen körülmények között Navalnij potenciális alku tárgya lehet az ukrajnai háborút lezáró béketárgyalásokon” – mondta Volkov.

Alekszej Navalnij két és fél éve van börtönben. Idén Vlagyimir Putyin kritikusa ellen csalás, valamint az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértésének vádjával indult újabb eljárás, a bíróság 9 év letöltendő fegyházbüntetésre és 1,2 millió rubeles pénzbírság megfizetésére kötelezte.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221129_navalnij_putyin_maganzarka_beketargyalas

Részvény: