NATO-főtitkár: A szövetségesek szinte az összes ígért harci járművet átadták Ukrajnának

Stoltenberg szerint ezzel „egyértelmű üzenetet” lehet küldeni Putyinnak.

Meglehet, hogy az ukrajnai háború a tárgyalóasztal mellett ér véget, a tárgyalások eredménye a harctereken felvonultatott katonai erőtől függ majd – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Ha a háborúnak tárgyalásos megoldását akarjuk, ahol Ukrajna erős és önálló országként érvényesül, akkor ennek legjobb módja a katonai támogatás biztosítása Kijev számára” – fogalmazott.

A NATO-szövetségesek és partnereik az Ukrajnának ígért harci járművek több mint 98 százalékát leszállították, 230 harckocsit és 1550 egyéb páncélozott járművet adtak át Kijevnek – közölte Stoltenberg. Ezzel összefüggésben a NATO-főtitkár kijelentette: Ukrajnának megvan a szükséges katonai ereje ahhoz, hogy egyértelmű üzenetet küldjön Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy Oroszország nem fog győzni a harctereken.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai telefonbeszélgetéséről Stoltenberg azt mondta: fontos, hogy Kína jobban értse az ukrán álláspontot. Hozzátette ugyanakkor, ez nem változtat azon a tényen, hogy Peking továbbra sem ítélte el Oroszország ukrajnai invázióját.

Xavier Bettel hangsúlyozta: „mindannyiunk célja a béke helyreállítása a lehető legrövidebb időn belül”. Szavai szerint az oda vezető út a szükséges katonai támogatás biztosításán, valamint az ukránoknak nyújtott humanitárius segítségnyújtáson keresztül vezet.

A luxemburgi miniszterelnök a kínai és az ukrán elnök telefonhívásával kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy Kína „ne a rossz, hanem a jó oldalra álljon”. Kijelentette továbbá, az orosz elnök nem számított arra, hogy az agresszióval azt éri el, hogy újabb országok csatlakoznak a katonai szövetséghez.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230427_Osszeallt_a_tavaszi_ellentamadashoz_szukseges_ukran_hadero

Részvény: