Napokon belül elkezdődhet a tanárok teljesítményértékelési rendszerének tesztelése, szeptembertől pedig élesben is használhatják

A Belügyminisztérium decemberben beszélt először a bérezést is érintő új koncepcióról.

Újabb részletek derültek ki a Belügyminisztérium által korábban bejelentett, pedagógusok évenkénti teljesítményértékelési rendszeréről, a tárca a következő tanévtől alkalmazná a módszert, amelyet idén februárban kezdenek tesztelni – tudta meg a Népszava. A lap információi szerint a tesztidőszak alatt 40-50 intézményben próbálnák ki a teljesítményértékelést, amely magába foglalja a tanárok személyes teljesítménycéljainak kitűzését is.

Az értékelés során maximum 100 pontot lehet majd szerezni a tervek szerint, ebből 30-at a három választott személyes cél ad, 70-et pedig tíz meghatározott kompetenciaterületen nyújtott teljesítmény alapján osztanak ki. Utóbbiak közé tartozik az eredményesség, hatékonyság, terhelhetőség, szakmai minőség és munkafegyelem is, a személyes célokra hozott példák pedig a diákok tanulmányi versenyeken való eredményes részvételét, külső programok szervezését, tudásmegosztást és fejlesztést célzó munkacsoportok szervezését említik.

Változás a korábbi tervezethez képest az, hogy hogy befolyásolja majd az új rendszer a pedagógusbéreket – míg eddig úgy tűnt, hogy a legjobban és leggyengébben teljesítő 20-20 százalék kaphat extra juttatást vagy bérlevonást, a friss dokumentum szerint ez most már a tanárok 25-25 százalékát érintheti. Az is kiderült, hogy a következő tanévet ilyen szempontból próbaidőszaknak tervezik, anyagi következménye csak 2024-től lehet az értékeléseknek.

A koncepció általános elvárásokat is megfogalmaz a tanárokkal és igazgatókkal szemben, eszerint az intézményvezető teljesítménycéljainak illeszkednie kell a fenntartó „írásban rögzített elvárásaihoz”.

Elsőként Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszélt a bérezést is érintő teljesítményértelési rendszerről azon a decemberi oktatási konzultáción, ahol Pintér Sándor pedagógusokat, igazgatókat és tankerületi vezetőket hívott össze, majd januárban kerültek ki az első tervek a koncepcióról.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230215_Napokon_belul_elkezdodhet_a_tanarok_teljesitmenyertekelesi_rendszerenek_tesztelese_szeptembertol_pedig_elesben_is_hasznalhatjak

Részvény: