Nagyot nyert a jobboldal Görögországban, mégis új választások jöhetnek

Óriási fölénnyel nyerte a görög parlamenti választásokat az Új Demokrácia (ND) nevű konzervatív párt. A Kiriákosz Micotakisz jelenlegi kormányfő által vezetett ND húsz százalékkal több szavazatot szerzett, mint a baloldali Sziriza, összességében pedig a voksok 41 százalékát szerezte meg. Az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök által vezetett Szirizára a választók alig 20 százaléka voksolt. A harmadik helyen a szocialista Pasok végzett, 11 százalékkal.

Összesen öt párt alakíthat frakciót a görög parlamentben (a fentieken túl a kommunisták és a szélsőjobboldali Görög Megoldás került be), amihez a voksok legalább 3 százalékát kell megszerezni.

Ugyanakkor az új, arányos választási rendszerben a sima konzervatív győzelem még nem elég a többséget jelentő 300 képviselői mandátum megszerzéséhez: az egypárti kormány alakításához 48 százalék körüli eredményre volna szükség. Ez azt jelenti, hogy Micotakisznak vagy koalíciós partnert kell keresni, vagy új választást kell kiírnia. Ha második választásra kerül sor, a győztes 50 mandátumot szerez, ami 38 százalékra csökkenti a küszöböt az egypárti kormány alakításához.

A mai politikai földrengés kétségtelenül arra ösztönöz mindannyiunkat, hogy mihamarabb megtaláljuk a kormányzat végleges formáját, és minél előbb tapasztalt kéz kormányozza hazánkat

– mondta győzelmi beszédében Micotakisz.

A vasárnapi volt az első parlamenti választás a balkáni országban azóta, hogy véget ért a nemzetközi intézmények szigorú felügyelete a görög gazdaság felett. A GDP a fizetésképtelenség előtti szintre állt vissza, a munkanélküliség több mint felére csökkent, továbbá a görög részvények és kötvények is jól teljesítenek.

A most 48 éves Ciprasz a közel egy évtizednyi hosszú válság során négy éven keresztül miniszterelnökként vezette az országot, és ezt követően már nem tudta visszaszerezni korábbi széles társadalmi-politikai támogatottságát.

Forrás:(MTI/AP/Bloomberg)

Részvény: