Nagy vasúti díjemelés jön, drágább lesz külföldről behozni árukat

A szokásoktól eltérően év közben emelik a vasúti áruszállítás díját.

Szeptember 1-től 14 százalékkal emelik a magyar vasúti pálya használatáért fizetendő díjat az áruszállításban – írta közleményében a Hungrail. A vasúti egyesület emlékeztetett: a MÁV és a GYSEV kötelessége két évre előre meghirdetni a díjaikat. Szerintük

„az emelés nagy valószínűséggel nagyobb károkat fog okozni az állami költségvetés számára, mint amekkora bevételre számítanak tőle”.

A magyar vasúthálózaton legalább 56 vasúti társaság végez áruszállítást. A Hungrail szerint most az ő piacvesztésük fel fog gyorsulni, egyre többen választják inkább az országot elkerülő útirányokat, valamint a közutat. Aki pedig megmarad, az kénytelen lesz emelni az árait, hiszen a költségei már eddig is sokat nőttek az áram árának emelkedésével.

A Hungrail mindehhez még azt is hozzátette: ha nem fejlesztik a vasúti áruszállítást, akkor az akkumulátor- és az autógyárak is bajba kerülhetnek, mert a folyamatosan növekvő logisztikai igényeiket nem lehet majd kiszolgálni. Jelenleg a kapacitások évi 50 millió tonna áru szállításához vannak igazítva, ha ezt 4-5 éven belül 25 millió tonnával akarjuk növelni, akkor ahhoz először helyzetbe kell hozni a vasutat – írta a szervezet.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240522_nagy-vasuti-dijemeles-jon-dragabb-lesz-kulfoldrol-behozni-arukat

Részvény: