Nagy István elárulta, Magyarország milyen területeken kíván Németországra hagyatkozni

Németország hagyományosan a legfontosabb gazdasági partner Magyarországnak az agrárterületen is – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki bemutatkozó látogatáson fogadta hivatalában Julia Gross német nagykövetet. Kifejtette, mely területeken hagyatkoznánk Németországra, és milyen kihívások előtt állnak a magyar gazdák.

Az agrárminiszter kiemelte, nagyon fontos és komoly gazdasági együttműködés jött létre hazánk és Németország között, amit szeretnénk tovább fejleszteni.

Nagy István arra emlékeztetett, hogy 2022-ben rekordforgalmat ért el mind az agrárexport, mind a Németországból származó termékek behozatala.

Hazánk számára kiemelten fontos, hogy Németország milyen irányba tart.
Hangsúlyozta, a Közös Agrárpolitika vonatkozásában egy új fejezet kezdődik és „olyan fejlesztési irányaink és terveink” vannak, amelyek Berlin számára is fontosak.

Ezeken a területeken támaszkodnánk Németországra
Magyarország a tárcavezető szerint történelmi döntést hozott azzal, hogy 80 százalékra emeli a nemzeti társfinanszírozást a KAP vonatkozásában.

Élelmiszeripari üzemeket, húsipari feldolgozókat, raktárakat, szárítókat, hűtőházakat, szeretnénk építeni. Ezért kiemelten fontos, hogy az együttműködés kiváló legyen, mert ennek mentén gazdasági partnerségek is kialakulhatnak a két ország között. A technológiai fejlesztések terén és a precíziós eszközök vonatkozásában szeretnénk Németországra támaszkodni
– tette hozzá Nagy István.

Fenntarthatóság és versenyképesség
Kifejtette, a fenntartható mezőgazdaság a Magyarország számára is létkérdés, de a gazdálkodók érdekeit is szem előtt kell tartani. Magyarország egyetért azzal az európai uniós kezdeményezéssel, hogy csökkentsük a növényvédőszer használatot, annak mértékét azonban meg kell vizsgálni.

Hazánk az uniós csatlakozásakor már mérsékelte a kibocsátást és most is van olyan tagállam, amelynél harmad annyit használunk. Az egységes 50 százalékkal történő csökkentés így versenyhátrányba hozná a magyar gazdálkodókat.

Elkötelezettek vagyunk a természet megóvása mellett, ugyanakkor a termelők versenyképességét is szeretnénk megvédeni
– emelte ki Nagy István. A miniszter elmondta, párbeszédet kell folytatni arról is, hogy minden Európába érkező élelmiszerre ugyanazok a követelmények vonatkozzanak, mint amit az unió a közösség tagjainak előír.

Nagy István kitért az európai sertéspiac helyzetére is, és örömtelinek nevezte, hogy a német vezetés kiemelt figyelmet fordít erre a területre.

Hazánkban 80 százalékos önellátottság van a sertéshús területén, de ugyanakkor importálunk és exportálunk is alapanyagot.

A hazai élelmiszerárak alakulásáról az agrárminiszter lapunknak elmondta, miért nálunk drágultak az élelmiszerek a legnagyobb mértékben Európában. A teljes interjút ide kattintva érheti el.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/nagy-istvan-agrarminiszterium-mezogazdasag-nemetorszag-elelmiszer.767360.html

Részvény: