Nagy-Britannia csatlakozik a csendes-óceáni szabadkereskedelmi partnerséghez

Nagy-Britannia csatlakozik az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) nevű szabadkereskedelmi szerveződéshez. A londoni miniszterelnöki hivatal pénteken jelentette be, hogy létrejött az erről szóló megállapodás – írja az MTI.

A hátralévő jogi és adminisztratív teendők elvégzése után Nagy-Britannia várhatóan még az idén az országcsoport tagja lesz.

London 2021. február 1-én, éppen egy évvel a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után terjesztette be hivatalosan csatlakozási folyamodványát a CPTPP-hez.

A 21 havi tárgyalássorozat és öt tárgyalási forduló után elért csatlakozási megállapodás Nagy-Britannia eddigi legnagyobb nemzetközi kereskedelmi egyezménye a Brexit óta.

A csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást 11 ország képviselői 2018. március 8-án parafálták.

Az egyezménynek eredetileg tagja lett volna az Egyesült Államok is, de Donald Trump volt amerikai elnök 2017 januárjában, első munkahetének első napján aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján Washington kilépett az szervezetből.

Az ezután újraformált megállapodásnak Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr és Vietnam a tagja.

Az 500 millió lakosú CPTPP-csoport évenként előállított együttes hazai összterméke (GDP) Nagy-Britannia nélkül hozzávetőleg 13 500 milliárd dollár; ez a világgazdasági szintű GDP-érték mintegy 13,4 százaléka.

A Downing Street pénteki tájékoztatása szerint a brit csatlakozással ez az arány 15 százalékra emelkedik.

A londoni kormányfői hivatal által idézett adatok alapján a CPTPP-csoportba irányuló brit áruexport több mint 99 százaléka – köztük az autók, a gépipari termékek, a sajtfélék, a csokoládé, valamint a gin és a whisky – zéró vámtarifával léphet be tagországok piacára.

A Nagy-Britanniában gyártott autókat jelenleg 30 százalékos, a whiskyt 80 százalékos vám terheli a CPTPP-országokban. A tavaly szeptemberrel zárul tizenkét hónapban Nagy-Britannia – amely a CPTPP első európai tagországa lesz – összesen 60,5 milliárd font (több mint 26 ezer milliárd forint) értékben exportált termékeket a CPTPP-piacra.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/31/nagy-britannia-csendes-oceani-szabadkereskedelmi-szervezodes-brexit-kereskedelem/

Részvény: