Mutatjuk, mikor érvénytelen egy szavazat

Élőben követheti a főpolgármester-választási krimit.

Vitézy Dávid, az  LMP által támogatott főpolgármester-jelölt támadta meg a vasárnapi eredményt, miután 324 szavazattal maradt le a nyertes Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester mögött.

Ehhez képest 76-szor annyi érvénytelen szavazat volt Budapesten, mint a kettejük közti különbség: egész pontosan 24 592. A szavazást bonyolította, hogy Szentkirályi Alexandra, a  Fidesz jelöltje, két nappal a választás előtt lépett vissza a jelöltségtől, így az ő nevét a szavazólapokon ki kellett kihúzni.

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása sajtónyilvános lesz, a számlálás 2024. június 14-én 9 órakor kezdődik meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházában.

Érvénytelennek kell tekinteni azt a szavazólapot, amely

  • nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal;
  • a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz; vagy
  • nem tartalmaz érvényes szavazatot.

Érvénytelennek számít az a szavazat, amelyet

  • nem érvényesen adtak le (a jelölt vagy lista neve melletti körben nincs két egymást metsző vonal); vagy
  • kiesett jelöltre, listára adtak le.

Több szavazatot tartalmazó szavazólap esetén azt a szavazatot, amelyet visszalépett jelöltre adtak le, nem kell figyelembe venni.

Azokat a szavazólapokat tehát, amelyeken a visszalépett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, érvényesnek kell tekinteni 

– derül ki a Telex összeállításából.

Ez azt jelenti, hogy:

  • ha több versenyben maradt jelölt neve mellett van X, tehát Vitézy Dávid, Karácsony Gergely és a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András közül valaki két vagy három embert is megjelölt, akkor a szavazólapja érvénytelen;
  • ha csak egy olyan jelölt mellett van X, aki visszalépett a jelöltségtől, és át van húzva a neve, vagyis Szentkirályi Alexandra nevénél, akkor az a szavazat is érvénytelen.

Az NVI  állásfoglalása szerint normális esetben, ha egy szavazólapon két jelölt neve mellett is szerepel X, akkor az érvénytelen. Itt azonban az egyik jelölt már visszalépett, a nevét áthúzták, ő tehát hivatalosan már nem jelölt, a mellé húzott X nem szavazat.

Ha tehát valaki félreértésből Szentkirályi Alexandra áthúzott neve mellé tette az X-et, és mellette még Karácsony Gergelyt vagy Vitézy Dávidot is beikszelte, annak a szavazata érvényes.

Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai hibásan jártak volna el, és az ilyen dupla voksokat az érvénytelenek közé dobták volna.

Az NVI szerint „a Fővárosi Választási Iroda a budapesti kerületi helyi választási irodák részére a jogszabálynak megfelelő útmutatást adott a szavazatok számlálása tárgyában”.

Érdekesség, hogy ennek alapján érvényes szavazatnak számít, ha valaki Szentkirályira és Vitézyre is behúzta az X-et.

De ha valaki például a Karácsony Gergely neve melletti körbe egy kört vagy egy pontot tett, tehát nem két egymást metsző vonalat, akkor érvénytelen a szavazata, hiába adta egy, a választáson még részt vevő jelöltre.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/fopolgarmester-jelolt-szavazat-ujraszamolas-ervenytelen-budapest.791335.html

Részvény: