Multinacionális konfliktus: Oroszország a FÁK-országokból érkező bevándorlókat mozgósítja az ukrajnai háborúba

         Az orosz határőrök az ukrajnai háború miatt nem engedik el a FÁK-országok orosz állampolgárságú állampolgárait. A problémával szembesültek Kirgizisztán és Tádzsikisztán bennszülöttei, akik megpróbáltak elköltözni hazájukba.

         „Az orosz határőrök meglehetősen udvariasan elmagyarázták nekem, hogy „Ön benne van a mozgósítási listán, ez a törvény, és február 12-ig nincs joga elhagyni az országot” – mondta az egyik áldozat a Radio Svoboda-nak.

         Megjegyzik, hogy a migránsokat beidézik, katonai biztosokhoz hívják őket, ahol súlyos büntetés fenyegeti őket dezertálásért. Ilyen probléma csak azok körében merült fel, akik orosz állampolgárságot kaptak, mások biztonságosan hazatérhetnek.

         Kirgizisztán esetében nem lehet segíteni a honosított migránsokon, mert Oroszország nem ismeri el az eredeti állampolgárságot. Ráadásul azt sem tudni, hány ilyen migránst küldtek már lemészárlásra Ukrajnába.

         Annak ellenére, hogy a zsoldos foglalkoztatás a közép-ázsiai államokban bűncselekmény, Oroszország zsarolással, fenyegetéssel és megtévesztéssel mozgósítja az ezekből az országokból érkező bevándorlókat. A hétköznapi munkaerő-migránsok és azok, akik az orosz börtönben töltik büntetésüket, akaratuk ellenére esnek bele a háborúba. A közép-ázsiai országokból Oroszországban élő emberek választhatnak: vagy 5 év börtönbüntetést kapnak az Orosz Föderációban való tartózkodás szabályainak megsértéséért, vagy Ukrajnába küldik őket háborúba.

         Az már ismert, hogy Moszkva külvárosában az ukrajnai háborúban elesett közép-ázsiai migránsok temetőit fedezték fel. A legtöbb közép-ázsiait, akiknek sírjait felfedezték, orosz börtönökből vették fel a „Wagner” PMC-be. A sírkövek adatai szerint a férfiak 2022 októbere és 2023 februárja között haltak meg.

         Az oroszországi mozgósítás új hullámától való félelem már sok közép-ázsiai munkavállalót késztetett arra, hogy visszatérjen hazájába. Az elmúlt hónapokban több mint 10 ezren tértek haza, többségükben Kirgizisztánból. Oroszországban már megtiltották az Orosz Föderáció elhagyását a közép-ázsiai országokból érkező, orosz útlevelet kapott és katonai szolgálatra behívható migránsoknak. Hivatalos adatok szerint 2022-ben csak Tádzsikisztán több mint 173 000 állampolgára szerzett orosz állampolgárságot.

         Az orosz tisztviselők retorikájából ítélve a mozgósítás következő hullámában új közép-ázsiai állampolgárokat vonnak be. Az orosz információs szegmensben hosszú ideig olyan vélemények születtek, hogy ennek a személyi kategóriának „hálát” kell mutatnia az orosz állampolgárságért.

         Az Orosz Föderáció „új” állampolgárainak mozgósítását is végrehajtják annak érdekében, hogy ne okozzon elégedetlenséget Oroszország őslakosai körében, mivel az orosz hadsereg veszteségei az ukrajnai háborúban nagyon magasak. Valójában az „ágyútöltelék” szerepe a közép-ázsiai emberek számára van meghatározva.

         A közép-ázsiai országok állampolgárainak mozgósításával Oroszország súlyosan megsérti jogaikat és szabadságjogaikat, az Orosz Föderáció nemzetközi szervezetekben szövetségesei számára pedig ez újabb ok arra, hogy újragondolják további részvételüket a FÁK-ban, a CSTO-ban és az EAEU-ban.

         Az is ismert, hogy az Orosz Föderáció megnövelte a zsoldosok külföldön történő toborzását. Az Ukrajna elleni háborúban „ágyútöltelékként” használják őket. A nemzeti ellenállás középpontjában, emlékeztettek arra, hogy az Orosz Föderáció elnöke, Vlagyimir Putyin aláírta az „Oroszország elnökének egyes rendeleteinek módosításáról” szóló 131. számú rendeletet.

         „Ez ötről egy évre csökkenti azt a minimális időtartamot, amelyre egy másik állam állampolgára és az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma között megkötik az első katonai szolgálati szerződést” – áll az üzenetben. Egy ilyen helyzet csak azt jelzi, hogy az oroszoknak nagy problémáik vannak a reguláris hadsereg személyzetével. Emellett fokozott mozgósításra kell számítanunk Ukrajna ideiglenesen megszállt területein.

         Ez a helyzet egyértelműen jelzi: a Kreml kétségbeesett. Putyin külföldieket használ fel saját hadseregének feltöltésére, amelyet a „világ második hadseregeként” helyeztek el. A személyes összetétel „erősítését” célzó ilyen lépések nem hoznak semmit, csak egy még nagyobb vereséget a csatatéren.

Részvény: