Mozgósítás az Orosz Föderációban. A Kreml egyre nehezebben tudja elszigetelni a lakosságot a háborútól

         Az Ukrajna elleni háború egyre inkább érezhető Oroszországban, és a Kreml számára egyre nehezebb elszigetelni tőle a lakosságot. Az országon belüli propaganda már nem működik, és egy nemrégiben, 2022 decemberében végzett oroszországi közvélemény-kutatás szerint az oroszok 52%-ának vannak barátai vagy rokonai, akik részt vettek a háborúban. Továbbá a számok csak nőni fognak, és egyre többen lesznek a háború által sújtottak, vagy akiket a háború érintett.

         Andrej Turcsak, az Orosz Föderáció különleges katonai művelettel [háborúval] foglalkozó orosz parlamenti csoportjának vezetője 2023. február 16-án közölte, hogy a csoport jelentést nyújtott be a Kreml vezetőjének, Vlagyimir Putyinnak. A jelentés tartalma titkos, és nem hozzák nyilvánosságra, de a brit hírszerzés és az Amerikai Háborús Tanulmányozó Intézet úgy véli, hogy a dokumentum olyan tételekre terjed ki, mint a mozgósított oroszok és családjaik szociális támogatása. Ez a kérdés valószínűleg akkor válik aktuálissá, ha a további burkolt mozgósítás folytatódik, vagy annak formája nyílttá fejlődik – jegyzi meg a brit védelmi minisztérium.

         A brit titkosszolgálat úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi társadalmi problémák témáját fogja érinteni az orosz néphez intézett beszédében, amelyet 2023. február 21-re terveznek. Az Institute for the Study of War (ISW) ezzel szemben úgy véli, hogy Putyin február 21-i üzenetében valószínűleg nem érinti a mozgósítás témáját (és ezzel kapcsolatos témákat).

         Ukrajna, mint a konfliktus fél, úgy véli, hogy Putyin propaganda új mozgósítási hullámra készíti fel az orosz lakosságát, és ennek megfelelően ezt már az említett beszéd során be lehet jelenteni. A propagandatevékenység a lakosság új mozgósítási intézkedésekre való felkészítéséből áll.

         Oroszország szokásához híven mindent tagad, és ezúttal mindenért az Egyesült Államokat okolja. Az amerikai nagykövetség az oroszországi mozgósítás új hullámának veszélyére vonatkozó nyilatkozatával az Állami Duma (Oroszországi parlament) szerint pánikot akar kelteni az Orosz Föderáció lakosságában.

         De nem sok orosz hiszi el ezeket a szavakat. Az Egyesült Államok nagykövetségének közelmúltbeli felhívása a kettős állampolgárságú személyek számára, hogy sürgősen hagyják el Oroszországot, szintén a teljes mozgósításra való felkészülésre utal.

         Ha Oroszország folytatja a mozgósítás új fordulóját, az Orosz Föderáció államapparátusa ráadásul megfullad az erősen megnövekedett társadalmi problémáktól. Az orosz Állami Duma bizottsága a mai napig több mint 20, a mozgósítás elhalasztásával kapcsolatos javaslatot vizsgál. Minden törvényjavaslat az emberek egy bizonyos csoportjára vonatkozik. Emellett az orosz ügyészség már most is több száz, az Orosz Föderáció állampolgáraitól érkező kérelmet vizsgál a mozgósított oroszoknak nyújtott pénzügyi támogatás kifizetésére vonatkozó eljárás megsértése miatt. Oroszok tízezrei, az ukrajnai háborúban elesett katonák családtagjai maradnak megfelelő anyagi támogatás nélkül.

Részvény: