Mozgósítás az Orosz Föderációban: a háború kultusza egyre nagyobb lendületet kap

         „A különleges hadművelet továbbra is a tervek szerint folytatódik és a célok teljesülnek” – pontosan ezt a mondatot kultiválja az orosz propagandahadsereg nap mint nap, hogy az orosz nép ne is gondoljon  az Orosz Föderáció „lehetséges” (olvasd el: minél előbb) vereségére abban a véres konfliktusban, amelyet Ukrajna ellen kirobbantott.

         Azonban a nagy „kereszt”, amelyet az orosz nép ma az országuk kormánya által kirobbantott háború miatt visel, a mozgósításban való részvétel volt: nagy és valós, és nem „részleges”, ahogy a Kreml állította.

         Például Voronyezs város hatóságai arról számoltak be, hogy a régió lakosainak lakóhely és munkavégzés szerint idézéseit kézbesítik, ez a katonai regisztrációval kapcsolatos adatok tisztázása érdekében történik. A hatóságok kijelentették, hogy az egyetlen cél „kizárólag a katonai nyilvántartási adatok frissítése a voronyezsi katonai bizottságokban”. A Kreml közölte, hogy nem beszélnek a mobilizáció második hullámáról. Voronyezs után azonban a Penza régió lakosainak megkezdték a katonai biztostól szóló idézések kézbesítését a „katonai nyilvántartási adatok frissítésére”.

         Maga a Kreml „nem tárgyalja a mozgósítás második hullámának lehetőségét” – mondta Dmitrij Peszkov, az elnök sajtótitkára.

         A kérdés a Voronyezsi régió kormányának értesítése kapcsán merült fel, miszerint a régió lakosainak elkezdtek kézbesíteni idézéseket. Biztosították, hogy ezt „kizárólag a katonai nyilvántartásba vételre vonatkozó adatok tisztázása érdekében teszik, és nem más célból”. A hatóságok tájékoztatása szerint az idézéseket „főként” az állampolgárok lakóhelye és munkahelye szerint kézbesítik.

         Mint a fenti esetből is megérthető, valójában javában zajlik a mozgósítás. Ezt bizonyítja maguknak az oroszoknak a reakciója is. A permi régió „Területi Biztonsági Minisztériuma” nyomozásba kezdett, miután megjelent egy videó olyan emberekről, akik a Donyecki Népköztársaságban szolgálatot teljesítő mozgósított katonákként mutatkoztak be, és panaszt tettek Vlagyimir Putyin elnöknek a parancsnokság intézkedéseiről és a hadsereggel és a felszerelés biztosításával kapcsolatos problémákról  – közölte a miniszterium sajtószolgálata.

         A felvételen a mozgósított katonák, akik 2022 decemberében érkeztek a hadművelet területére a Szverdlovszki és a Permi régióból, arról számolnak be, hogy átadták őket a DNK első szláv dandárjának vezetésének.

         „A területi védelmi erőktől áthelyeztek minket a támadóegységekhez, megfelelő nyilvántartások és dokumentumok nélkül […] Az egyik századunkat az Avdejevka melletti erődített terület megrohamozására küldték hírszerzés nélkül, anélkül, hogy kommunikációt folytattak volna más egységekkel.”

         Mi volt az orosz elit reakciója? A reakciójuk nem késett. Kadirov az interneten megjelenő videókra a „katonai műveleti zóna” katonáinak panaszaival a problémák megoldására és azok időbeni megszüntetésére való felhívással reagált. Kijelentette, hogy „ez egy háború, nem egy üdülőhely”, és emlékezett a Hős csillagára. Igen, Kadirov a „háború” szót a szó szó szerinti értelmében használta – azok az oroszok, akik hallani akarják ennek a terroristának a szavait, végre megértik, hogy mi történik.

         Az „egyes harcosok a frontvonalon” ne tegyenek nyilvánosságra belső kérdéseket és problémákat a közösségi oldalakon, mivel ezek katonai környezetben mindig elkerülhetetlenek – mondta Ramzan Kadirov, Csecsenföld utálatos feje a Telegram csatornán.

         „Amikor hirtelen meglát egy videót egy óvatlan katona panaszaival, azt szeretné kérdezni, hogy szerintetek mindig van elég és sok minden a háborúban? Egy harcos nem kiabál – a harcos dönt” – írta.

         „Szerinted könnyű megszerezni a Hős csillagát? Ah-nem! Azok kapják, akik nem sírnak a kamerák előtt, és küzdenek minden akadály ellen” – tette hozzá.

         Orosznak lenni az Orosz Föderáció hadseregében nehéz: abnormális állapotok miatt még feljelentést sem tehet, mert Kadirov leszidja, és nem látja többé az érmet.

         Ez a helyzet jól mutatja az abszurditást, amely az Oroszország katonai elitjei és a hétköznapi katonák körében zajlik. A mozgósítottnak egyrészt nem mondják el a valós helyzetet, majd csendben a frontvonalra viszik őket Bahmut közelében meghalni. Másrészt ha egy katonának nem adnak működő fegyvert, akkor nem panaszkodhat, pláne a kamerán: Ramzan Kadirov úr szidni fogja. És ő nem kapja meg az Oroszország hőse kitüntetést az idegen földön „hősi haláláért”.

Részvény: