Moszkva csak két hónapra hosszabbítaná meg az orosz-ukrán gabonaexport-alkut

60 nappal hosszabbítaná csak meg Moszkva a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást. Ukrajna ezt nem akarja elfogadni. A legutóbbi hosszabbítás szombaton lejár.

Oroszország beleegyezne a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbításába, de a jelenlegi 120 nap helyett csak 60 napra – közölte hétfőn a genfi orosz nagykövetség Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettest idézve, az ENSZ kereskedelmi és segélyezési illetékeseivel folytatott tárgyalásokat követően.

Az ukrán gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tévő megállapodást 2022 júliusában írták alá Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői. A megállapodást novemberben 120 nappal meghosszabbították, ez jár le most március 18-án.

Az orosz vezetés korábban azt közölte, hogy csak akkor hajlandó a hosszabbításra, ha feloldják az orosz exportkorlátozásokat. Moszkva szerint hiába engedélyezett a gabonaexportja, ha a pénzátutalásra, szállításra és a biztosításokra vonatkozó szankciók mégis akadályozzák az értékesítésben.

Ukrajna nem fogadja el a 60 napos orosz ajánlatot, mint egy ukrán illetékes a Reutersszel közölte, ez a tavalyi megállapodás megsértése lenne, mivel abban az szerepel, hogy a hosszabbítás ideje legkevesebb 120 nap lehet. „60 napos hosszabbításhoz módosítani kellene az eredeti szerződést” – idézték.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője New Yorkban úgy nyilatkozott a tárgyalások után, hogy a világszervezet mindent megtesz a megállapodás fenntartása érdekében. Kapcsolatban állnak az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval, az Egyesült Királysággal és más országokkal is, hogy lehetővé tegyék az orosz agrártermékek exportját, „de sok, ehhez szükséges dolog az ENSZ döntéshozatali hatáskörén kívül esik”.

A kérdésben megosztottak a gabonapiaci kereskedők, egy részük szerint az oroszok csak engedményeket próbálnak kicsikarni a végleges hosszabbítási megállapodás előtt, mások szerint még a 60 napos megállapodás is jobb, mint a semmi.

A 60 napos hosszabbítás nehezebbé tenné a határidős szállítások tervezését, mivel a kéthónapos időkeret csak azonnali – spot – kereskedést tenne lehetővé. A szállításokat emellett az is nehezíti, hogy az Isztambulba ellenőrzésre érkező hajók felülvizsgálata átlagosan 25 napos csúszással zajlik, de volt olyan is, hogy 50 napot várt egy hajó. Ez a késlekedés és a 60 napos hosszabbítás önmagában ellehetetlenítené a szállításokkal.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230314_oroszukran_haboru_gabonaexportmegallapodas_meghosszabbitasa_moszkva_kijev_gabona

Részvény: