Most egy volt külügyminiszter látogatott Tajvanra

Mike Pompeo arról beszélt, hogy ha szabad 21. századot akarunk, akkor véget kell vetni a Kínával való vak együttműködésnek.

„Lejárt a feltétlen bizalmon alapuló együttműködés ideje Pekinggel, aminek egyre határozottabb törekvései a kelet- és délkelet-ázsiai térségben összehozták a hasonlóan gondolkodó nemzeteket” – mondta Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter kedden, amikor Tajvanra látogatott.

A politikus egy gazdasági fórumon, Kaohsziung városában azt mondta: „ha szabad 21. századot akarunk, nem pedig Kína uralta századot, amiről Hszi Csin-ping álmodik, akkor véget kell vetni a vak együttműködés régi paradigmájának”.

Pompeo Kínával kapcsolatban azt is mondta, hogy az ország „agresszív magatartása diplomáciai, katonai és gazdasági téren is megváltoztatta ezt a régiót. Még közelebb hozta egymáshoz azokat, akik a békét és a kereskedelmet részesítik előnyben.”

Kína saját tartományának tekinti a de facto autonóm, demokratikus szigetet, és rendszeresen hangoztatja, hogy ha kell, erőszakkal is visszaszerzi a fennhatósága alá. Ellenáll minden olyan diplomáciai lépésnek, amely legitimitást adhatna Tajvan önállóságának. Korábban Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatott Tajvanra, ezzel komoly diplomáciai konfliktust kiváltva az Egyesült Államok és Kína között.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220927_tajvan_mike_pompeo

Részvény: